SABINA ĆUDIĆ PORUČUJE: "Nema imenovanja ministra finansija, za normalizaciju odnosa RS mora imenovati sudije Ustavnog suda BiH"

Istakla je da se BiH ne može držati zatočena dok se oko Dodika zatvara američki i evropski krug i dok strana sila nešto ne uradi.

  • Politika

  • 20. Jul. 2023  

  • 4

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sabina Ćudić kazala je da na sjednici ovog doma u utorak neće biti imenovanja ministra finansija i trezora Srđana Amidžića koji je kadar SNSD-a.

Takav stav Naša stranka je iznijela otkako je Milorad Dodik napravio problem na sastanku u Konjicu krajme juna, a zatim i izvršio napad na Ustavni sud BiH. Sve dok se ne promijeni odnos Milorada Dodika Naša stranka odbija podržati imenovanje Amidžića.

"Taj stav ostaje i rezultat tog insistiranja je da se to imenovanje ne nalazi na dnevnom redu.

Ako želite biti ucjenjivač onda proceduralne stvari koje ne bi trebale biti predmet rasprave da se jedan ministar imenuje, onda ćemo pregovarati i o tom ministru. Vraćamo se na početnu tačku pregovora da li je Dodik i SNSD spremni isporučiti ono što je potrebno za EU“, kazala je za N1.

Istakla je da se BiH ne može držati zatočena dok se oko Dodika zatvara američki i evropski krug i dok strana sila nešto ne uradi.

„Nećemo imenovati ministra. Dobra volja mora biti demonstrirana prije bilo kakvog imenovanja. Mi se godinama i iz opozicije i pozicije bavimo Dodikom. Ova igra sada zahtijeva mudrost“, kazala je.

Ćudić ističe da je u BiH evidentna politička kriza koja je i prilika da se obračunaju s tim destruktivnim politikama.

Govorila je i o raskolu politike SAD i EU, te da će EU uvijek ostati patuljak prema onome što može politika SAD te da je BiH žrtva tog odnosa.

„Legitimno je kritikovati EU ali je neminovno ići prema članstvu“, kazala je.

Dodaje da se ne može odjednom usvojiti paket koji traži Evropska unija i da to ne može biti na jednoj sjednici.

„Nema paketa i to Milorad Dodik zna. Taj paket od 14 prioriteta podrazumijeva 700 mjera koje se ne mogu donijeti na jednoj sjednici“, kazala je.


Govoreći o Ustavnom sudu BiH Ćudić je kazala da nema problem raspravljati o reformi pravosuđa i o odlukama Ustavnog suda ali to ne može biti dio blokade.

„Svaka normalizacija odnosa sa SNSD-om mora podrazumijevati imenovanje sudija Ustavnog suda BiH“, kazala je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...