SVIĆE ZORA NA GRBAVICI: Bašić je razgrnuo oblake, navijači u zasluženom evropskom snu

Navijači Željezničara zaslužuju sve hvalospjeve, ali Bašić je tada skromno prešutio svoju “krivicu” za sve lijepo što se dešava Želji.

  • Sport

  • 21. Jul. 2023  

  • 0

Na sunce su na Grbavici čekali dugo, no konačno su ga dočekali i navijači Željezničara sada su došli na svoje nakon mnogo teških sezona, punih nesretnih dešavanja.

Ovih dana žive ono što su odavno zaslužili svojim odnosom prema klubu, odanošću i lojalnošću kakva se danas sve rjeđe viđa.

Gurali su navijači svojim rukama FK Željezničar kroz olujno nevrijeme godinama iza nas. Uspjeli su ga održati u životu, a sada uživaju u evropskoj bajci.

“Takva sinergija navijača i kada gubiš 2:0, ljudi te bodre. To nema nijedan klub na Balkanu. Sa njima možemo napasti svaki klub na svijetu. Imamo iza sebe vojsku. Svi rezultati su ta neka sinergija navijača i igrača”, rekao je trener Nermin Bašić nakon utakmice na Grbavici (2:2 protiv Dinama).

Navijači Željezničara zaslužuju sve hvalospjeve, ali Bašić je tada skromno prešutio svoju “krivicu” za sve lijepo što se dešava Želji.

Preuzeo je mladi stručnjak Plave u trenutku kada mnogi ne bi imali hrabrosti. Želji je tada (početkom aprila) Evropa izmicala iz ruku, ekipa je bila potpuno rastrojena i djelovalo je da će na Grbavici proći još jedno ljeto bez evropskih mečeva.

Imao je Bašić mnogo problema i posla pred sobom da vrati tim na pravi kolosijek, ali vrijednim radom i uz pomoć nevjerovatnih navijača uspio je da podigne ekipu i odvede je do trećeg mjesta koje, s obzirom na sve okolnosti, treba posmatrati kao veći uspjeh i od nekih titula.

Uslijedile su pripreme za novu sezonu, budžet za pojačanja ostao je mali, ali Željo je dobro odradio prelazni rok. Iako je odlazak Santosa i Hodžića veliki minus, Bašić je s nekoliko ciljanih pojačanja povećao broj igrača koje može koristiti u utakmicama.

Proširio je roster i tu je napravio odličan posao iakona Grbavicu nisu stigla zvučna imena. Bitno je napomenuti i da je “oživio” nekoliko igrača koji su proljetos izgledali potpuno izgubljeno poput Krpića i Jašarevića.

Njih dvojica su, kao i Galić, u dva meča protiv Dinama bili na nivou na kakvom smo ih navikli gledati nekoliko godina ranije.

Sada Plavi imaju više opcija na gotovo svim pozicijama u timu, a plodovi sjajnog rada mladog stručnjaka već se počinju ubirati.

Pokazao je Bašić veliko znanje u dvije utakmice protiv Dinama, u kojim je promijenio najmanje dva sistema igre, izmjenama je mijenjao tok utakmica i nema sumnje da mu se trebaju dati najveće zasluge za plasman Želje u drugo pretkolo.

Željo je u Travničaninu konačno dobio jednog trenera koji se ne boji napraviti neku drastičniju promjenu poput promjene sistema igre, koje on radi i tokom samih utakmica.

Da. Za svakog malo boljeg poznavaoca fudbala to izgleda i zvuči potpuno normalno i uobičajeno, ali na Grbavici to jako dugo nije viđeno.

Odvažio se Bašić i da u sinoćnjem revanšu na klupi ostavi Semira Štilića, što sigurno ne bi napravio niti jedan njegov prethodnik u novijoj historiji Želje.

Uočio je svoje greške Bašić u prvoj utakmici, vidio je da sa Štilićem ne može trkački dobiti borbu na sredini terena i potpuno je nadmudrio Vadima Skripchenka.

Izostale su od Bašića i alibi priče o mnogo većem budžetu rivala koje smo često ranije znali slušati, a kojim se ekipa i prije samih utakmica “ubijala” i otpisivala. Vjerovao je Bašić u sebe i svoj tim i donio Želji, slobodno možemo reći, historijski trijumf.

Prolaskom Dinama je ozdravljenje Željezničara ubrzano možda i za cijelu jednu godinu, budući da Plavi već imaju zagarantovanih 550.000 eura prihoda od UEFA.

Treba uračunati i prihode od prodatih ulaznica za meč s Dinamom, a i za predstojeći s Neftcijem, gdje se očekuje da karte budu rasprodate vjerovatno i prvog dana prodaje, kao i prihode u Fan shopu.

Željo je dobio stratega kakvog je dugo trebao. Kod igrača je Bašić autoritet stvorio svojim znanjem, a navijačima je konačno donio radost koju su odavno zaslužili.

Oni sada samo trebaju uživati i nastaviti bodriti klub kako su to činili proteklih godina.

(SportCentar)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...