ŠTO JE KRAO, KRAO JE: Zaplijenjena zbirka umjetnina Ive Sanadera dodijeljena je...

Vrijedne umjetnine od iduće sedmice bit će izložene i dostupne javnosti.

  • Regija

  • 22. Jul. 2023  

  • 2

Umjetnička galerija Dubrovnik te Muzeji i galerije Konavala dobili su vrijedne umjetnine - inače dio zaplijenjene zbirke Ive Sanadera. Ministarstvo kulture i medija, prema prethodnom mišljenju Hrvatskog muzejskog vijeća, donijelo je rješenje da se 12 umjetničkih djela dodijeli šest hrvatskih muzeja.

Oduševljenje opravdano. Jer da su zaplijenjene umjetnine bivšeg premijera išle na aukciju, muzeji i galerije zbog pomanjkanja novca za nabavu nove građe, zasigurno bi ispali iz tržišne utakmice.

Čak četiri djela Vlahe Bukovca - dobili su Muzeji i galerije Konavala - i to iz različitih Bukovčevih faza.

- Ove gore dvije iz pariškog i praškog, i mala skica iz 21 godine,godinu prije smrti koje je radio. Tako da sve dijelove naše zbirke upotpunjujemo, govori Antonija Rusković Radonić, direktorica Muzeja i galerija Konavala.

Istodobno, "pelješki krajolik", pejzaž većeg formata Mate Celestina Medovića, obogatio je zbirku Umjetničke galerije Dubrovnik.

- Riječ je o žanru kojim je on ostvario svoje vrhunce, jedan od prvih hrvatskih slikara koji je emancipiro žanr pejzaža , nama je još posebno drago zbog ove slike jer je nastala u kasnoj pelješkoj fazi, nemamo puno slika iz kasne pelješke faze, priča Rozana Vojvoda, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik.

- Djelo Pelješki krajolik zasigurno će naći posebno mjesto u našoj zbirci, jednako tako, u stalnoj izložbi s djelima iz zbirke moderne i suvremene umjetnosti UGD, ističe Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik.

Vrijedne umjetnine od iduće sedmice bit će izložene i dostupne javnosti.

- Ta javna dostupnost te naše baštine hrvatske u našim muzejima to je jedna vrijednost iznad svih vrijednosti. Kad imate najveće remek djelo kad je negdje zavučeno u nekom magazinu ako je sakriveno od učenika, studenata ljubitelja umjetnosti istraživača onda to nema smisla, govori Rusković Radonić.

Preostale umjetnine iz Sanaderove zbirke iduće sedmice stižu u druge hrvatske muzeje.

Podsjetimo, novac koji je stekao na nelegalan način bivši premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader ulagao je u umjetnine na crnom tržištu i na taj način oprao novac, baš poput bivšeg predsjednika Gospodaske komore RH Nadana Vidoševića.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...