NEZAPAMĆENI ŠUMSKI POŽARI U GRČKOJ, U TOKU JE EVAKUACIJA: Stigla i najgora moguća vijest

Trenutno se vatrogasci u Grčkoj bore s 82 požara, a danas su meteorolozi objavili najgoru moguću vijest – u utorak temperatura ponovno raste na 44 stepena, a u Egejskom moru će puhati snažan vjetar.

  • Evropa

  • 24. Jul. 2023  

  • 0

Nakon masovne evakuacije stanovnika i turista s otoka Rodos, krenula je evakuacija i s grčkog otoka Krfa, koji se također bori s nezapamćenim šumskim požarima, piše BBC.

Trenutno se vatrogasci u Grčkoj bore s 82 požara, a danas su meteorolozi objavili najgoru moguću vijest – u utorak temperatura ponovno raste na 44 stepena, a u Egejskom moru će puhati snažan vjetar.

Vlasti su u nedjelju kasno navečer izdale nalog za evakuaciju, a snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju dim koji obavija otok. Požar je izbio na sjevernom dijelu otoka koji je popularan među britanskim turistima.

Na evakuaciju su prisiljeni ljudi iz područja Santa, Megoula, Porta, Palia, Perithia i Sinies. Vlasti su poslale čamce kako bi se omogućila evakucija morem.

Podsjetimo, više od 260 vatrogasaca radi na obuzdavanju požara na jugu i zapadu otoka Rodosa u Egejskom moru, gdje je tokom vikenda evakuirano 30.000 turista tokom najveće operacije tog tipa provedene u Grčkoj.. Prema podacima grčkog ministarstva klimatskih promjena i civilne zaštite, bila je to ‘najveća evakuacija zbog šumskih požara‘ u historiji Grčke.

U Grčkoj temperature već danima premašuju 40 stepeni, a požari u nekim dijelovima bukte već gotovo sedmicu dana.

Vjetrovi i devet kilometara duga požarna fronta od središta otoka prema istočnim plažama stvorili su ekstremne uvjete, rekao je glasnogovornik vatrogasne službe Vasilis Vartakojanis. Neki su turisti hodali kilometrima po vrućini kako bi došli na sigurno U blizini izgorjelih automobila po putu su vidjeli leševe životinja.

Zamjenik gradonačelnika Konstantinos Taraslias je pojasnio da se vjetar u nedjelju ujutro okrenuo za 180 stepeni te je požar ojačao, protežući se kilometrima prema turističkom području.

Kao i svakog ljeta, Grčku muče šumski požari, često smrtonosni, koji pustoše desetke hiljada hektara šuma i vegetacije.

Ovog je ljeta zemlja doživjela jedan od najdužih toplinskih valova u posljednjih nekoliko godina, prema stručnjacima nacionalne meteorološke službe EMY, s temperaturama do 45°C u središtu zemlje tokom vikenda.

U ponedjeljak će temperatura “blago pasti” s prognoziranim temperaturama do 37°C u Ateni, dok bi u središtu i na Peloponezu živa trebala doseći 42°C.

Kako navodi Jutarnji, na Egejskom moru predviđaju se jaki vjetrovi do 50 km/h, navodi EMY.

U utorak se očekuje nastavak toplinskog vala s temperaturama do 44°C, prema EMY-ju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...