HURTIĆ OŠTRO OSUDIO PRIJETNJE UPOSLENICIMA MEMORIJALNOG CENTRA U SREBRENICI: "Neprihvatljivo je da su preživjele žrtve najvećeg zločina u Evropi nakon holokausta suočene sa novim"

Pozivam cjelokupnu javnost da da snažnu podršku rukovodstvu i uposlenicima Memorijalnog centra kojeg većinom čine preživjeli, ali i potomci žrtava genocida...

  • Politika

  • 04. Avg. 2023  04. Avg. 2023

  • 3

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić oštro osuđuje prijetnje koje posljednjih dana dobijaju uposlenici Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, nakon objavljivanja Izvještaja o negiranju genocida.

Hurtić traži da se zaštite autori Izvještaja, jer im je ugrožena sigurnost u gradu koji je "sveto mjesto za sve Bošnjake", saopćeno je iz Kabineta ministra Hurtića. 

"Smatram neprihvatljivim ovakvo ponašanje prema ljudima koji brane istinu od zaborava, a posebno sjećanje na žrtve koje su nevino izgubile živote u presuđenom genocidu nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a", kazao je ministar.

Podsjeća da su povratnici u entitetu Republika Srpska svakodnevno izloženi teškim uvredama i napadima, te da je krajnje vrijeme da se ovakve situacije zabrane i počinitelji počnu kažnjavati.

"Ne smijemo zaboraviti da zahvaljujući hrabrosti uposlenika MC Potočari, na čelu sa direktorom Emirom Suljagićem, generacije koje dolaze uče o važnosti pronošenja istine o tome kako su nestajale cijele porodice za samo nekoliko dana. Potpuno je neprihvatljivo da su preživjele žrtve najvećeg zločina u Evropi nakon holokausta, danas suočene sa novim prijetnjama zbog širenja istine. Pozivam cjelokupnu javnost da da snažnu podršku rukovodstvu i uposlenicima Memorijalnog centra kojeg većinom čine preživjeli, ali i potomci žrtava genocida i koji danas uglavnom sa svojim porodicama žive u Podrinju. Oni su svojim napornim radom najvažniju memorijalnu instituciju u Bosni i Hercegovini, stavili u rang najvećih svjetskih memorijala", kazao je ministar.

Hurtić podsjeća da još nisu rasvijetljeni slučajevi napada na povratnike u Višegradu i Bratuncu koji se desili u nekoliko proteklih mjeseci, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...