UTRKA KINEZA ZA BUK BIJELU: Srbija i RS ne odustaju, UNESCO i Ustavni sud BiH još nisu rekli svoje

Kompletan projekat će biti finansiran u omjeru 51 posto “Elektroprivreda Srbije”, 49 odsto “Elektroprivreda Republike Srpske”.

  • Ekonomija

  • 05. Avg. 2023  

  • 1

Hidroelektranu „Buk Bijela“ gradit će jedna od tri kineske firme koje su trenutno same u trci za ovaj projekat vrijedan 250 miliona evra. Ovo će biti treći kapitalni energetski objekat koji je RS povjerila kineskim kompanijama.

HE „Buk Bijela“ je zajednički poduhvat „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Elektroprivrede Srbije“ i dio je projekta hidroenergetski sistem Gornja Drina koji osim ove predviđa gradnju još dvije hidroelektrane.

Kompletan projekat će biti finansiran u omjeru 51 posto “Elektroprivreda Srbije”, 49 odsto “Elektroprivreda Republike Srpske”.

S obzirom na to da je Srbija većinski vlasnik zajedničkog preduzeća, nije bilo obaveze raspisivanja tendera, zbog čega je rukovodstvo „HES Gornja Drina“ direktno pregovaralo sa potencijalnim izvođačima.

U opciji je, prema našim informacijama, bilo desetak firmi od kojih su na kraju konkretne ponude dostavile samo tri kineske kompanije.

Najnižu ponudu vrijednu 248 miliona eura dostavio je „Dongfang Electric Corporation“.

Ponuda kompanije „Power China“ teška je 263 miliona eura, dok je ponuda kompanije „Energy China“ za milion skuplja i iznosi 264 miliona eura.

Osim izgradnje firma koja bude izabrana za izvođača treba da obezbijedi i finasiranje, odnosno planirana je izgradnja po sistemu „ključ u ruke“, tako da će se pri odabiru najpovoljnije ponude gledati i uslovi finansiranja.

Garanciju za vraćanje kredita daće i Vlada RS i Vlada Srbije, a naknadno će biti odlučeno ko će za koliki iznos da garantuje.

ama gradnja hidroelektrane, međutim, sigurno neće početi do polovine iduće godine s obzirom na to da nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača tek kreću pregovori sa njima o konkretnim ugovornim odredbama.

Takođe, ono što ovaj projekat usporava su dva spora koja se vode paralelno.

Jedan se vodi pred Ustavnim sudom BiH koji je po zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH polovinom 2021. godine utvrdio da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijama, odnosno to što je Republika Srpska dala koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela na rijeci Drini u opštini Foča.

Poslanicima iz Federacije BiH koji su podnijeli apelaciju bilo je sporno to što koncesiju dodjeljuje Republika Srpska, a ne institucije BiH, jer se radi o, kako su tvrdili, “međudržavnom” projektu.

Nakon što je utvrdio da postoje pravne dileme, Ustavni sud je naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor.

Kako taj rok nije ispoštovan, Ustavni sud BiH je Komisiji produžavao rok, ali ona nije uspjela završiti posao već je sve ponovo prebacila Ustavnom sudu BiH čija odluka se još uvijek čeka.

Takođe, pred UNESCO-om se vodi spor koji je oko potencijalnog narušavanja zaštićenog područja Durmitora pokrenula Crna Gora.

Po navodima iz Crne Gore, zaštićeno područje Durmitora bi se narušilo izgradnjom Hidroelektrane Buk Bijela u Foči.

Tim povodom krajem prošlog mjeseca je u Parizu održan sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske sa direktorom UNESCO-a za Svjetsko nasleđe Lazarom Assomo-om, na kojem je dogovoreno da će biti izrađena dodatna ekološka studija za ovu hidroelektranu koja će obraditi moguće efekte na zaštićeno područje Nacionalnog parka Durmitor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...