KRAJ PRIČE: Hrvatski trgovac oružjem preuzima vlasništvo u nekadašnjem gigantu namjenske industrije u BiH...

WDG promet je najavio kako je spreman za primopredaju imovine te sve druge aktivnosti koje proizlaze ulaskom u posjed.

  • Ekonomija

  • 06. Avg. 2023  

  • 3

Nakon sedam mjeseci stečajni sudac u Vitezitu Ivo Žabić konačno je potpisao i ovjerio rješenje o dosudi nekretnina kojim se kupcu – zagrebačkoj kompaniji WDG promet d. o. o. odobrava preuzimanje dijela nekadašnjeg giganta namjenske industrije. Time se stvaraju uslovii za oživljavanje ove posrnule kompanije za proizvodnju eksploziva.

Prema navodima portala Viteški, sudac je naložio Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Novom Travniku da izvrši “upis promjene prava vlasništva navedenih nekretnina na kupca WDG promet d. o. o. za usluge Zagreb te izvrši brisanje svih tereta, osim onih koji su propisani odredbom članka 75.”, naveo je stečajni sudac Ivo Žabić.

WDG promet je najavio kako je spreman za primopredaju imovine te sve druge aktivnosti koje proizilaze ulaskom u posjed. U više navrata pokušavalo se osporiti okončanje ovoga procesa iako se radi o ozbiljnome kupcu te bi štete propasti ove akvizicije bile ogromne.

Ranije je odbijen zahtjev stečajne upraviteljice za donošenje rješenja o dosudi, no postupajući po žalbama Kantonalni sud uvažio je žalbe i ukinuo prvostepeno rješenje Općinskog suda i suca Žabića, uz obrazloženje da njegova odluka nije pravilna i zakonita.Postupajući po uputama iz obrazloženja rješenja Kantonalnog suda, Općinski sud u Novom Travniku odlučio je donijeti rješenje o dosudi.

Treba dodati kako je novi vlasnik Vitezita, WDG iz Zagreba i poslovna obitelj Zubak, još u decembru 2022. godine uplatio 10 miliona maraka, koliko je bilo predviđeno na samoj javnoj prodaji. Također, WDG je cijelo vrijeme plaćao dio troškova u Vitezitu, a posebno će biti zapamćena gesta prema bivšim radnicima kojima su podijelili jednokratnu novčanu pomoć iako s njima formalno-pravno nisu u odnosu.

Vrlo je važno kako je Sud zaključio da je ispunjen još jedan uvjet – da kupac može biti vlasnik imovine jer, prema navodima iz obrazloženja rješenja Kantonalnog suda u Novom Travniku i prema obavijesti Federalnog ministarstva pravosuđa, pravne osobe sa sjedištem u RH imaju reciprocitet bez ograničenja za stjecanje prava vlasništva nad nekretninama u FBiH.

Ranije ove godine stečajni upravitelji i hrvatska kompanija WDG promet Zagreb pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da omoguće WDG-u preuzimanje posrnule tvornice eksploziva Vitezit iz središnje Bosne kupljene lani na konkursu, piše Ljudski.ba. WDG promet, kompanija u vlasništvu porodice hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 miliiona eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza nakon što je njegova ponuda proglašena najboljom na međunarodnom konkursu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...