DRAGAN BJELOGRLIĆ U SARAJEVU O ZLOČINU U GRADAČCU: "Moramo biti ujedinjeni, saučešće Bosni i Hercegovini" (FOTO)

Film će večeras imati i svoju regionalnu premijeru, a bit će prikazan u 21:30 sati u Narodnom pozorištu.

  • Kultura

  • 15. Avg. 2023  15. Avg. 2023

  • 0

Dragan Bjelogrlić danas je s ekipom filma "Čuvari formule" prisustvovao konferenciji za medije gdje se pored razgovora o samom filmu, osvrnuo na zločin u Gradačcu te izrazio saučešće porodicama nastradalih kao i cijeloj Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.

Bjelogrlić se obratio prisutnima kazavši kako mu je žao što svoje izlaganje mora započeti osvrtom na tragediju.

"Kao što sigurno znate prije više od dva mjeseca i mi smo u Srbiji imali tragične događaje tako da nasilje je nešto s čime se suočava, ne samo naš region, već i čitav svijet. Moramo da budemo solidarni i ujedinjeni u borbi protiv te pošasti koja je očito jedan od najvećih problema sadašnjice tako da još jednom izražavam najdublje saučešće i žaljenje svim nastradalim i Bosni i Hercegovini za ovaj tragičan događaj", poručio je Bjelogrlić na samom početku.

Potom je nastavio govoriti o samom filmu koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu gdje je i nagrađen s dva priznanja. Osvojili su nagradu za najbolji film u selekciji Piazza Grande, baš kao i nagradu Zeleni leopard, koja se dodeljuje filmu koji najbolje održava ekološku temu.

Film će večeras imati i svoju regionalnu premijeru, a bit će prikazan u 21:30 sati u Narodnom pozorištu.

"Mi smo prije sedam dana imali svjetsku premijeru Piazza Grande, bilo je veličanstveno, svi smo se osjećali nekako uzvišeno. Onda su se desile te dvije značajne nagrade tako da dolazimo ovdje nekako rasterećeni. Možemo da uživamo s publikom", poručio je.

Naglasio je da se u Sarajevu svakako osjeća rasterećeno uzevši u obzir uspjeh "Tome" koji je svoju premijeru imao upravo na Sarajevo Film Festivalu.

"Ja bih se svakako osjećao rasterećeno u Sarajevu i da nisam dobio te nagrade jer ja volim ovdje da dođem i kako ste rekli - prošli put nam se posrećilo sa 'Tomom' - nadam se da će tako biti i s ovim filmom", naglasio je Bjelogrlić.

Potom je prokomentarisao činjenicu da mnogi "Čuvare formule" porede s "Oppenheimerom" zbog same teme filma.

"Mi kad smo počeli da radimo, Vuk i ja na scenariju, priključio nam se kasnije Ognjen Svilinčić. U to vrijeme je izašla serija 'Černobil', pa su govorili da je to neki 'srpski Černobil' pa je to otišlo u zaborav. Sad je 'srpski Oppenheimer' - međutim, nije. Zanimljivo je da se pojave dva filma sa sličnom tematikom i to samo govori koliko je taj problem prisutan i koliko god da mi pričamo o jednom događaju koji se desio prije 60 godina u bivšoj Jugoslaviji - to ukazuje na to koliko je ta tema aktuelna i koliko nam je blizu", pojasnio je Bjelogrlić.

 Naglasio je da je reakcija publike u Locarnu bila baš onakva kako su i očekivali te da smatra kako su nakon dugogodišnjeg rada uspjeli pronaći neki univerzalni jezik - da bi tu priču ispričali da bude razumljiva na svim jezicima.

Na kraju je kazao kako nije mogao da izdrži, a da ne glumi lik Aleksandra Leke Rankovića, iako ne voli da igra u sopstvenim filmovima.

Film "Čuvari formule" je adaptacija romana Gorana Milašinovića, a koji je zasnovan na istinitoj priči o akcidentu u Vinči. Radnja prati grupu naučnika u Institutu Vinča, koja u jeku hladnoratovske krize sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu.

Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Uloge u filmu ostvarili su Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc'h, Cédric Appietto, Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić.

Producenti filma su Dragan Šolak i Dragan Bjelogrlić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...