ANALIZA POLITIČKE KAMPANJE U SAD: Zašto Biden ima samo dva, i to marginalna demokratska protivnika u predsjedničkoj kandidaturi 2024?

"On ima ogromno znanje, ali za uspješnog predsjednika njegove akcije su malo sporije nego bi trebale biti", smatra stanovnik Arlingtona Darin Marshall.

  • Svijet

  • 20. Avg. 2023  

  • 1

Neke demokrate u oblasti Arlington u Virginiji zabrinute su zbog izgleda da će 80-godišnji Joe Biden biti kandidat njihove stranke na predsjedničkim izborima u SAD-u 2024. A glavni razlog njihove zabrinutosti su Bidenove godine.

"On ima ogromno znanje, ali za uspješnog predsjednika njegove akcije su malo sporije nego bi trebale biti", smatra stanovnik Arlingtona Darin Marshall.

Njegova sugrađanka Melissa Fry mišljenja je kako se mnogi nadaju da će se neko drugi uzdići i da će ga stranka promovisati.

"Smatram da je izazov zdrava stvar, jer ponekad je to ljudima potrebno kako bi poboljšali svoju učinkovitost", rekla je Yaileen Rodriguez, još jedna stanovnica Arlingtona.

Za sada se čini da će samo dva marginalna kandidata biti protivnici trenutnom predsjedniku - duhovna aktivistkinja Marianne Williamson i advokat za pitanja okoline Robert F. Kennedy.

"Nijedan od njih, ako je historija ikakav pokazatelj, neće više biti u igri kada se sve završi. Jedini način kada bismo mogli vidjeti da na scenu izlazi neki značajniji kandidat osim Bidena je ako Biden zapravo odluči da napusti utrku", kaže Ben Berger sa Swarthmore Collegea.

A to je zbog toga, kako kažu historičari, jer je teško poraziti trenutnog predsjednika u utrci za nominaciju stranke.

"Oni imaju prepoznatljivo ime i resurse finansiranja koje nemaju protivnici. A naravno i iskustvo u provođenju kampanje i u liderstvu zemlje", smatra Allan Lichtman sa American Universityja.

Prema riječima Davida Greenberga s Univerziteta Rutgers, Jimmy Carter je bio slab predsjednik 1980. godine, a protivnik mu je bio senator Ted Kennedy. George Bush Senior je bio veoma slab predsjednik ali je dobio nominaciju stranke 1992. godine.

"To se dakle dešavalo, ali je rijetko da protivnici pobijede", dodaje Greenberg.

U Bidenovu korist, čini se da će se on ponovo suočiti s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, kao kandidatom Republikanske stranke, usljed čega će biti više vjerovatno da će ga sljedeće godine podržati demokratski glasači, smatra politički analitičar Pope Mac McCorkle.

Prema njegovim riječima, dok izgleda da se stvari kreću u tom pravcu, zbog godina oba kandidata i zbog Trumpovih pravnih problema, mogli bismo vidjeti dosta promjena od sada pa do izbornog dana 2024. godine.

Do izbora je ostalo više od godinu dana, a analitičari upozoravaju da je utrka još uvijek u ranoj fazi i da istraživanja javnog mnijenja koja se sada objavljuju o mogućim predsjedničkim kandidatima nisu nikakav indikator predviđanja za ono što će se desiti u novembru 2024., javlja Glas Amerike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...