SANKCIJE URODILE PLODOM: Vlada RS se ponovo zadužuje, sve su pokušali sakriti od javnosti

Ukupno je 61 emisija emitovana javnom ponudom, a vlast je na taj način građane i budžet zadužila za više od 3,5 milijarde maraka.

  • Ekonomija

  • 21. Avg. 2023  

  • 4

Samo dan nakon što je ministrica finansija RS Zora Vidović priznala da Vlada ima problema zbog sankcija koje trpi u sukobu sa Visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, kojeg RS ne priznaje, RS je krenula u novo zaduženje „teško“ 130 miliona maraka.

Naime, odluka je „pala“ na posljednjoj sjednici Vlade, prošli četvrtak, ali vlast u RS-u je očigledno smatrala da sa tim ne treba opterećivati građane, pa je kao i mnogo puta do sada kada je riječ o sličnim informacijama, pokušala da je sakrije, piše Ljudski.ba.

U izvještaju sa sjednice stoji da je donesena odluka da se promijeni ime Studentskog doma u Foči, kao i da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave sa Fondom za dječiju zaštitu elektronski razmjenjuje podatke te da će se postaviti dvije automatske protivgradne stanice na području opštine Šamac, ali o novom velikom zaduženju nije bilo nijednog jedinog slova.

A plan je da se emituje 130.000 obveznica vrijednosti od po 1.000 maraka koje će se vraćati u narednih pet godina po kamati od šest odsto na godišnjem nivou.

„Glavnica se isplaćuje godišnje u pet jednakih rata, a kamata se računa na neotplaćeni dio glavnice i isplaćuje jednom godišnje“, stoji u odluci Vlade.

Inače, Republika Srpska je do sada emitovala devedeset emisija obveznica.

Ukupno je 61 emisija emitovana javnom ponudom, a vlast je na taj način građane i budžet zadužila za više od 3,5 milijarde maraka.

Deset emisija je iskorišteno za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za plaćanje obaveza prema dobavljačima, jedna za plaćanje izgubljenih sudskih presuda.

Šesnaest emisija emitovano je kako bi se platila ratna šteta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...