DAMIR NIKŠIĆ PODIGAO BURU U BOSNI I HERCEGOVINI: "Za kolaps društva kriv vjerski fundamentalizam u sprezi s politikom"

"Istoričari moraju opisati šta se desilo nakon pada komunizma u Bosni i Hercegovini", kaže Nikšić

  • Politika

  • 27. Avg. 2023  27. Avg. 2023

  • 16

Damir Nikšić, bivši SDP-ovac, bivši nezavisni zastupnik, a od prije dvije godine član Kluba Naše stranke i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, osvrnuo se na glavne krivce za stanje u društvu.

-Istoričari moraju opisati šta se desilo nakon pada komunizma u Bosni i Hercegovini.

Ne bi trebali pisati naručene ideološke hvalospjeve, već moraju opisati potpuni kolaps jednog društva u tranziciji, kolaps do kojeg su doveli vjerski fundamentalizam i konzervativni neoliberalizam pučkih/narodnjačkih stranaka.

Moraju opisati svu korupciju i sav kriminal jednog sistema u kojem su vjerski lideri, vjerske organizacije i institucije pregovarale formiranje stranačkih koalicija, odlučivale pobjednika na izborima, postavljale svoju vlast i svoj kadar u državnom sektoru.

Moraju opisati "konzervativnu demokratiju" kao prelazni period u regresiji ka feudalnom društvu i patrimonijalnoj državi, period kojemu je ideolog i glavni pokrovitelj bila organizovana religija. Ona je napravila pakt sa politikom i ušla u političku utrku osvajanja svjetovne moći i zarobljavanja moderne sekularne države upotpunosti zanemarujući, zapravo aktivno eksploatišući i instrumentalizirajući vjerske zajednice kao biračko tijelo.

Tradicionalna porodica na kojoj insistiraju je posve transformisana u ovom sistemu. Brakovi su ponovo postali pogodba i trgovina, projekti, akvizicije, sponzorstva, samo ovog puta ne između roditelja, već između samih supružnika. To je progres konzervativnog društva u neoliberalizmu.

Djeca se "priuštavaju". Odgaja ih režim. Veliki je broj razvoda, samohranih majki. Nasilje u porodici i prema ženama je u porastu. Društvo puca po svim šavovima. Ljudi su porobljeni dugovima, trkom za zaradom i idolatrijom robe u konzumerskom društvu neoliberalnog kapitalizma, režima kojem je organizovana religija glavni saučesnik, a motiv joj je ponajmanje duhovni, ponajviše materijalan. Materijalizam je prisutniji u njihovom sistemu nego što je bio u sistemu kojem je "dijalektički materijalizam" bio zvanična ideologija.

Za organizovanu religiju se može slobodno reći da se ponaša poput korporacije. Odavno je istupila iz civilnog sektora i prešla u realni monetizirajući duhovnost i usluge, poručio je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...