BOŠKO JAKŠIĆ: "Ruski propagandisti nisu gubili vrijeme uoči početka školske godine, za samo pet mjeseci napisan udžbenik istorije"

Novi udžbenik istorije koji je od danas u ruskim školama bavi se aktuelnim ratom u Ukrajini, a njegov patriotski narativ ukida granice između obrazovanja i čiste propagande

  • Mini market

  • 01. Sep. 2023  01. Sep. 2023

  • 0

Piše: Boško JAKŠIĆ (Oslobođenje)

Ruski propagandisti nisu gubili vreme uoči današnjeg početka školske godine. Za samo pet meseci napisan je udžbenik istorije koji nudi nova tumačenja raspada Sovjetskog saveza, ere Vladimira Putina i patriotsku interpretaciju uzroka rata u Ukrajini.

Posle tenkova, artiljerije, raketa i dronova, Moskva u svoj arsenal uključuje jezik, kulturu i istoriju. Udžbenik za učenike 11. razreda (17 godina) ukida granice između obrazovanja i propagande i pokriva period od Drugog svetskog rata do danas. Sva poglavlja koja se tiču poslednje tri decenije prošlog veka i početka ovog su preispitana i nanovo pisana. Poslednje poglavlje nazvano je “Rusija danas – specijalna vojna operacija”.

Kremlj je pojačao kontrolu istorijskih narativa po školama od početka rata koji se zvanično zove “specijalna vojna operacija”, a sve je usklađeno sa dobro poznatim Putinovim vizijama: ponosom na dostignuća SSSR-a, nostalgijom zbog raspada koji je bio “najveća geopolitička katastrofa 20. veka”, obnovom ruske moći od njegovog dolaska na vlast 2000. i optužbama Zapada za pokretanje rata.

Paragraf za paragrafom autori pravdaju aneksiju Krima 2014, podsećaju na sistematsko uništavanje sovjetskih memorijala po istočnoj Evropi, “uspon nacizma” u državama Baltika, sve do pojave “ukrajinskog neonacizma” na čijem je čelu “hunta” u Kijevu koja je željom da uđe u NATO primorala Rusiju na operaciju februara prošle godine.

Knjiga opisuje Ukrajinu kao “veštačku državu” pozivajući se na Putinove reči da je “Rusija zaista opljačkana” kada je Ukrajina stekla nezavisnost 1991. Udžbenik od 447 strana sadrži ocene koje zvanična Moskva uporno pokušava da plasira kako inostranstvu tako i domaćoj javnosti: da je Rusija žrtva, a ne agresor, da je Zapad pokrenuo rat koji je Putin pokušavao da izbegne, da je Ukrajina “neonacistička država”, a “Rusija zemlja heroja”.

 ”Zapad se fiksirao na destabilizaciju situacije unutar Rusije. Cilj se čak i ne krije: rasturiti Rusiju i preuzeti kontrolu nad njenim resursima”, piše u knjizi ispunjenoj Putinovim citatima uz poruku da ruska mladež mora da shvati tragediju sovjetskog kolapsa, perfidiju Zapada i potrebu da se žrtvuje za otadžbinu. U udžbeniku ne postoje “Rus” ili “Rusija”, već samo “mi” i “naša zemlja”.

Pokušaj Zapada da kazni Rusiju je propao, piše u knjizi, uz podsećanje da je Rusiji na Zapadu oduzeto više od 1.000 milijardi dolara sredstava. Da bi se ublažile traume rata koji je neprijateljske dronove već poslao na Moskvu, da bi se oslabio unutrašnji otpor intervenciji i zaustavio odlazak mladih Rusa u inostranstvo, udžbenik podseća na milione ruskih žrtava tokom Velikog otadžbinskog rata i zaključuje da je i “specijalna operacija” poslužila kao lepak koji je “ujedinio rusko društvo”.

Mape u udžbeniku prikazuju okupirane teritorije Ukrajine kao delove Ruske Federacije, a u tekstu se Ukrajina naziva “ultranacionalističkom državom” u kojoj je “sve rusko proglašeno za neprijateljsko”. Teritorijalna ekspanzija Rusije u ratu opisuje se terminima “pristupanje”, “reunifikacija”, “zahtev za ulazak”.

Ruska mladost se poziva da se kloni Zapada koji pokušava da “restartuje naše mozgove”, i da ne veruje nezavisnim novinarima i zapadnim društvenim mrežama i medijima. “Kada dobijete bilo koju informaciju o Ukrajini online, zapamtite: svetska industrija proizvodnje lažnih videoklipova i fotografija radi non-stop.”

Od prošlog septembra u školama je uveden nov predmet “Razgovori o važnim stvarima”, gde patriotske poruke šalju ministar vojni Sergej Šojgu i patrijarh Kiril, a učenici se uče da shvate da voleti zemlju znači i “nositi oružje za njenu odbranu”.

Sve je deo šireg plana transformacije nacionalne kulture u super patriotsku, ultranacionalističku i netrpeljivu prema svemu što nije rusko. Ako je Rusija protiv sveta, onda njenu mladost od malih nogu treba naučiti za šta treba da se bori.

Putin inspiraciju za svoju neoimperijalnu politiku nalazi u istorijskim tekstovima o moći nekadašnje carevine, kao i u učenjima da ukrajinska nacija ne postoji. On je nezadovoljstvo učenjem istorije prvi put iskazao pre jedne decenije, a posle aneksije Krima 2014, udžbenici su dobili prve ideološke korekcije.

Proces je ubrzan posle agresije februara 2022. Poglavlja o istoriji Ukrajine su nestala. Podsećanja na zajedničku istoriju srednjovekovne kijevske Rusije zamenjena su terminima “stara ruska država” ili “feudalna Rusija”.

Koautor udžbenika je Anatolij Torkunov, rektor prestižnog moskovskog Državnog instituta za međunarodne odnose, a drugi je Vladimir Medinski, Putinov savetnik i ultrakonzervativni nacionalista koji je bio ministar kulture i učesnik kratkotrajnih pregovora sa Ukrajinom prvih dana invazije.

Nije Rusija usamljena u promovisanju vladajuće ideologije kroz školstvo, ali je retkost da udžbenici istorije obrađuju aktuelne događaje. Savremenost nije predmet istorije, uvek je neophodna vremenska distanca, ali Putin želi da spreči sva drugačija tumačenja rata koja bi osporila njegovu ulogu velikog pobednika. Režim investira u obrazovanje na način da onemogući kritičku misao. Kontrola kao u medijima.

Istorija se kombinuje sa sadašnjošću kako bi sadašnjost delovala isto toliko stabilno kao i istorija. Neophodno je obezbediti da mladi Rusi, koji od ove godine dobijaju i obaveznu vojnu obuku, prihvate zvanične narative o “specijalnoj operaciji”. Indoktrinacija po svaku cenu. U suprotnom, preti im zatvor. Tamo je već 20.000 onih koji se protive ratu.

Efikasno izbacivanje nove verzije istorije s jedne strane je potvrda moći režima da radi šta mu se prohte, ali i straha da se propagandna mašina teško bori sa internet-generacijom pa je treba ojačati. Autokrate investiraju u obrazovanje da bi bili sigurni da će mladi prihvatiti ono što oni žele.

Za početak po srednjim školama. Udžbenici za nove generacije najavljeni su za narednu godinu. Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravtsov obećao je da će uslediti nova revizija “čim pobedimo”. Onda će na red doći univerziteti. Totalitarna istorija za totalitarni sistem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...