ODBACIO KRITIKE ZAPADA: Zelenski tvrdi da njegove trupe dobro napreduju; "Ukrajinske snage idu prema naprijed"

Prema riječima zamjenice ministra odbrane Hanne Maliar, ukrajinske snage ubrzale su ponešto korak na jugoistočnoj fronti Zaporižje gdje su, kako tvrdi, probile prve linije ruske odbrane. 

  • Evropa

  • 02. Sep. 2023  

  • 0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u subotu je rekao da ukrajinske trupe "napreduju" u protuofanzivi protiv ruskih snaga, odbacujući izjave zapadnih dužnosnika koji tvrde da Ukrajina presporo napreduje na terenu.

U protuofanzivi započetoj prije tri mjeseca ukrajinske snage vratile su pod kontrolu desetke sela, ali niti jedno veće mjesto ili grad, što je izazvalo frustraciju kod više američkih dužnosnika koji ne samo da ukazuju na sporo napredovanje već kritiziraju cjelokupnu ukrajinsku strategiju.

"Ukrajinske snage idu prema naprijed. Usprkos svemu i bez obzira na to što neko kaže, mi napredujemo i to je najvažnije", rekao je Zelenski. 

Neki se pribojavaju da bi podrška zapada mogla posustati jer hladnije i kišovitije vrijeme usporava napredovanje na ratištu. Uz to, zapad je uložio milijarde dolara u tu kontraofanzivu, a Kijev traži još više. 

Prema riječima zamjenice ministra odbrane Hanne Maliar, ukrajinske snage ubrzale su ponešto korak na jugoistočnoj fronti Zaporižje gdje su, kako tvrdi, probile prve linije ruske odbrane. 

I Bijela kuća je potvrdila vijest o "važnom uspjehu". 

Ukrajinska vojska nije zabilježila neki novi uspjeh, ali njezine jedinice se kreću prema Melitopolju, urbanom središtu u Zaporižiju pod ruskom kontrolom. 

Rusija je ukrajinsku protuofanzivu ocijenila neuspješnom, no Kijev tvrdi da sporo napreduje jer želi minimalizirati ljudske gubitke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...