DENIS HADŽOVIĆ: "Prisustvo EUFOR-a na protestima u petak značilo bi pogoršanu sigurnosnu situaciju" (VIDEO)

EUFOR u BiH od 2004. godine, između ostalog, ima ulogu ispunjavati misiju u vezi s implementacijom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Daytonskog mirovnog sporazuma, te nadgledati njegovu vojnu implementaciju na tlu naše zemlje.

  • Vijesti

  • 03. Sep. 2023  

  • 0

Mnogi građani očekivali su prisustvo EUFOR-a tokom protesta podrške Miloradu Dodiku na administrativnoj liniji dva bh.entiteta.

Mandat EUFOR-a propisan je Dejtonskim mirovnim sporazumomom koji im nalaže obavezu sprječavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva. Snage EU saopćile su da nisu rasporedile dodatno osoblje jer nisu dobile zahtjev vlasti za to. Treba li u slučajevima koji bi mogli ugroziti sigurnost građana poziv za reagovanje?

EUFOR u BiH od 2004. godine, između ostalog, ima ulogu ispunjavati misiju u vezi s implementacijom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Daytonskog mirovnog sporazuma, te nadgledati njegovu vojnu implementaciju na tlu naše zemlje. No, trupe EUFOR-a nisu se pojavile na mjestu direktnog kršenja mirovnog sporazuma u Istočnom Sarajevu na prostestima podrške Miloradu Dodiku. Struka kaže, možda je tako i bolje.

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, kaže za televiziju Hayat da je bolje da ne viđamo EUFOR-ove trupe u takvim situacijama, jer bi to bio znak pogoršane situacije.

EUFOR je u svom izvještaju naveo da nisu dobili zahtjev od bosanskohercegovačke vlasti za intervenciju na osnovu kojeg bi djelovali.

Hamza Višća, vojno-politički analitičar, objašnjava da je EUFOR ovdje prisutan i kako bi pomogao domaćim organima u BiH da sami osiguraju mir.

Višća naglašava kako EUFOR pruža podršku kolektivnoj i kombinovanoj obuci Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i pomaže u njihovom napredovanju prema NATO standardima, što je veoma važno za sigurnost i stabilnost naše zemlje. Stoga prema mišljenju naših sagovornika, nema razloga za brigu što trupe nisu izašle na proteste podrške Miloradu Dodiku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...