PODRŠKA DEMOKRATSKE FRONTE: "Uspostava nacionalnog balansa u MUP-u RS je ustavna obaveza domaćih i međunarodnih aktera"

"Oni koji su Dodika doveli na vlast, danas ga i održavaju na vlasti“, ističe Đonlagić.

  • Politika

  • 04. Sep. 2023  04. Sep. 2023

  • 0

Nakon najnovijeg napada na povratnika u Republici Srpskoj, inicijativa kojom se traži da se uspostavi nacionalni balans u policiji bh. entiteta RS sve više dobija na značaju.

Pitanje sigurnosti bez obzira na vjeru, naciju i političko opredjeljenje je imperativ, pa tako i delegat DF-a u Domu naroda (Klub Bošnjaka) PSBiH Dženan Đonlagić ističe da je više nego očigledno da slike na terenu u mnogome dokazuju da je na djelu 'palestinizacija' Bošnjaka.

„Dva su eklatantna primjera u praksi po kojima MUP entiteta RS nije reagovao profesionalno. Prvo, učestali napadi na Bošnjake koji žive u entitetu RS drugo učestvovanje MUP-a u antiustavnom rušenju principa slobode kretanja kakvom smo nedavno svjedočili.

Svaka inicijativa koja bi išla u pravcu da se situacija u strukturi MUP-a popravi je dobro došla, ali sve dok internacionalna zajednica “podržava” i “nijemo posmatra” šta vlast u entitetu RS radi, ništa se neće promijeniti. Oni koji su Dodika doveli na vlast, danas ga i održavaju na vlasti“, ističe Đonlagić.

Podsjećamo, Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, rekao je nedavno da je visoki predstavnik, zbog svega što se dešavalo u proteklom periodu, u obavezi da reaguje i da poduzme ozbiljne korake na redefiniranju policijskih struktura i postizanju nacionalnog balansa na temeljima entitetskih ustavnih odredbi.

Potom je, Glavni odbor SDA pružio punu podršku zahtjevima udruženja žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu kojima se od Christiana Schmidta traži da u skladu sa mandatom osigura provođenje Ustava entiteta RS i donošenje odgovarajućih odluka s ciljem omogućavanja povećanja broja Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama entiteta RS, kao i da u sredinama u kojima je broj povratnika značajniji na rukovodećim pozicijama u lokalnim policijskim strukturama budu pripadnici bošnjačkog i(li) hrvatskog naroda.

"Podsjećam Vas na član 97. Ustava entiteta RS, u kojem se navodi da će konstitutivni narodi i Ostali biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u entitetu RS, te da će se ta proporcionalna zastupljenost bazirati na popisu iz 1991. godine. Na području entiteta RS je, prema rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine, živjelo 29 posto Bošnjaka i devet posto Hrvata, a trenutno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a zaposleno svega 4,7 posto Bošnjaka i 0,9 posto Hrvata, što je nedopustivo", navela je Jasmina Bišćević - Tokić.

Ovu inicijativu podržao je i lider NES-a Nermin Ogrešević kazavši da 'moramo zaštititi Bošnjake u RS'.

„To je naša obaveza i emanet. Dosta je više. Naći ćemo način", poručio je Ogrešević.
Dodao je da podržava sve one koji traže od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da intervenira, između ostalog, i kroz nacionalni balans u policiji bh. entiteta Republika Srpska, prenosi nap.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...