OŠTRA REAKCIJA DŽENANA ĐONLAGIĆA: „Grlić-Radman teško podnosi činjenice…“

"Nije nam jasno u ime koga Komšić to radi i zašto to radi. Još jedanput ponavljam, on je uzurpator i štetočina, on parazitira na tuđem pravu", kazao je Grlić Radman.

  • Politika

  • 21. Sep. 2023  21. Sep. 2023

  • 17

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlić-Radmana koji je burno reagirao na istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nakon svega oglasio se i delegat u Domu naroda PSBiH Dženan Đonlagić (DF).

-Grlić-Radman teško podnosi činjenice. Zasmetala mu činjenica što je cijeli svijet čuo da je aktuelna politika RH suprotna evropskim standardima i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Haški kazneni sud je utvrdio postojanje međunarodnog oružanog sukoba u BiH i stanje okupacije kao i postojanje UZP-a, poručio je Đonlagić.

Podsjetimo, Grlić Radman je osudio Komšićev istup pred Generalnom skupštinom Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu u New Yorku da su izjave predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića za govornicom Opće skupštine UN-a neodgovorne i politički štetne, te da nepotrebno dižu tenzije i usporavaju put BiH prema Europskoj uniji.

Komentirajući Komšićevu izjavu u kojoj je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića optužio za kršenje međunarodnog prava i usporedio s Vladimirom Putinom, Grlić Radman je kazao da je zapravo Komšić taj koji "krši međunarodno pravo jer parazitira na tuđem pravu, odnosno, on je uzurpator hrvatske kvote koja proizlazi iz činjenice međunarodnog sporazuma, a to je Daytonsko-pariški sporazum."

"Svaki narod ima pravo birati svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH, a on nije izabran glasovima hrvatskog naroda već je uzurpirao to pravo zbog nesavršenosti toga zakona. To što on čini je apsolutno nečuveno", rekao je Grlić Radman, dodajući da svojim "neodgovornim" izjavama Komšić čini "veliku medvjeđu uslugu političkim liderima koji se u Vijeću ministara aktivno zalažu za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine."

"Zapravo je zahvaljujući Hrvatskoj - koja je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve i gdje predsjednik vlade Andrej Plenković posebno podržava BiH - Bosna i Hercegovina dobila status kandidata u prosincu prošle godine, a sada se zajedno s drugim zemljama članicama zauzimamo za otvaranje pristupnih pregovora između BiH i Europske unije. Njegove su izjave jako štetne jer zapravo dižu nepotrebne tenzije i usporavaju put BiH prema EU-u. Nije nam jasno u ime koga Komšić to radi i zašto to radi. Još jedanput ponavljam, on je uzurpator i štetočina, on parazitira na tuđem pravu", kazao je Grlić Radman.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...