DJEČAK UBICA IZ SRBIJE PROGOVORIO O MASAKRU U ŠKOLI: Otkrio kako je pravio popis za likvidaciju i kako je došao do oružja

Tog 3. maja dogodilo se jedno od najbrutalnijih masovnih ubistava na području Balkana čije će se razmjere još dugo pamtiti i analizirati.

  • Regija

  • 10. Sep. 2023  

  • 1

Trinaestogodišnji učenik beogradske OŠ "Vladislav Ribnikar", Kosta Kecmanović, koji je ubio 10 osoba, od toga devetoro djece i ranio još šest, postao je jedino dijete na svijetu koje je počinilo ovakav užasan masakr, a mediji su uz njegovo ime prišili još i "dječak ubica".

On je svojim činom zauvijek promijenio živote, ne samo svoje porodice, nego i porodica svojih deset žrtava, piše Kurir.

Progovorio o masakru

Od trenutka hapšenja, kad je tog kobnog jutra nakon svog čina nazvao policiju rekavši im da je "psihopat koji se mora smiriti", dječak se nalazi na jednoj beogradskoj klinici, gdje ljekari svakodnevno prate njegovo stanje, a pod nadzorom je i kriminalističke policije.

U Srbiji je svake godine 1. septembra prvi dan nove školske godine, a ovu je "dječak ubica" dočekao u bolnici. Kako prenose mediji, on je nastavio školovanje preko interneta. Negova nastava odvija se po modelu koji se koristio u vrijeme pandemije koronavirusa. Masovni ubica osmi razred će završiti preko posebne škole Dr. Dragan Hercog i nastavu će pratiti iz svoje bolničke sobe.

Nakon dva i po mjeseca, 18. jula dječak ubica je prvi put progovorio o masakru koji je počinio. Pojavio se pred tužilaštvom u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, koji se tereti za teško djelo protiv opće sigurnosti.

Otac dječaka ubice, se sumnjiči da je vodio sina u streljanu, obučavao ga da koristi oružje, kao i da je nepropisno držao oružje. U postupku koji se vodi protiv njega svjedočio je upravo dječak ubica. On je četiri sata ispitivan putem video linka. Bili su prisutni i roditelji neke od ubijene djece. I oni su postavljali pitanja dječaku koji im je ubio djecu.

Nije objasnio zašto je počinio zločin

Dječak nije mogao objasniti zbog čega je počinio zločin, a jedini razlog koji je naveo jeste "da je imao loša osjećanja prema vršnjacima".

"Izjavio je da se kaje. Nije želio vidjeti slike prijatelja koje je ubio i u objašnjenju je rekao kako mu je neugodno", navodi se za medije.

Kako se doznaje, dječak ubica je svjedočio kako je na ideju da ubija u "Ribnikaru" došao mjesec dana prije zločina, gledajući jedan dokumentarni film. Plan je pravio između dvije i tri sedmice. Isprva je sastavio kraći popis učenika koje je namjeravao ubiti, ali ga je naposlijetku produžio s više imena. Tvrdi kako je, navodno, popis sastavljao "tako da je više razmišljao koga ne bi pogodio".

Dječak ubica je tvrdio kako mu "nije bilo lako doći do oružja". Sef s pištoljem je bio postavljen skroz visoko, gotovo pri plafonu, a morao je saznati i šifru za otključavanje.

Pretraživao o doživotnoj kazni zatvora

"Kad ga je tata otključavao vidio sam da je šifra 637", objasnio je dječak ubica kako je došao do oružja.

Dječak ubojica je u iskazu potvrdio da njegov otac voli oružje i da ga je vodio u streljanu. Ipak, rekao je kako mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, nego instruktor u streljani. Opisao ga je kao mršavog, sijedog, kratke kose i srednjih godina.

Jedna od informacija koja je šokirala sve je da je prije zločina dječak ubica pretraživao na internetu i "postoji li u Srbiji doživotna kazna zatvora".

"Nisam znao da neću odgovarati, mislio sam da hoću, zbog toga sam na internetu gledao mogu li biti osuđen na doživotnu robiju. Želio sam znati što me čeka", navodno je rekao istražiteljima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...