HAMZA VIŠĆA OBJAŠNJAVA: "EUFOR je ispravno postupio jer svoje pripadnike nije poslao na međuentitetsku liniju" (VIDEO)

Pomoćnik Stoltenberga zatražio je povećanje broja pripadnika EUFOR-a, ali se u BiH odavno traži povećanje broja vojnika EUFOR-a. Višća navodi kako smo mi ti koji više osjećamo da će situacija eskalirati u rat.

  • Politika

  • 11. Sep. 2023  

  • 1

"Dodik nastavlja podizati tenzije u Bosni", naziv je teksta u njemačkom izdanju Der Standarda.

Autorica teksta, njemačka novinarka Adelheid Wolfl, analizirala je sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, proteste koji su održani na međuentitetskoj liniji, zatim povećan broj napada na povratnike u entitet RS, ali i Dodikove prijetnje o hapšenju visokog predstavnika.

Novinarka navodi da dva savjetnika vezana za sigurnosni aparat Srbije rade za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića i da je uloga da se osigura ako u vanrednom stanju institucije ne budu mogle zaštititi državu.

Također, ukazuje se i na to da su snage EUFOR-a slabe i da broj pripadnika ne bi bio u stanju da zaštiti stanovništvo.

Vojno-politički analitičar Hamza Višća izjavio je za televiziju Hayat da ne trebamo biti u nekoj euforiji što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika, jer je to zakonska procedura.

Danas širom BiH počela je godišnja vježba “EUFOR brzi odgovor 2023”. Višća je naglasio kako prije svega moramo znati da se radi o redovnoj vježbi koja se održava svake godine.

"Vježba je bila korisna prilika i Oružanim snagama, jer su i one učestvovale. EUFOR je tu da u saradnji sa državnim institucijama obezbijedi sigurnost. Održavanje je jako korisno. Korisna je i činjenica da rezervne snage mogu prve da budu ovdje instalirane i da se vidi njihov nivo osposobljnosti, te da vide gdje bi mogli biti angažovani. Treća korisnost je da u oktobru slijedi potvrđivanje mandata EUFOR-a od strane UN-a i oni pokazuju da mogu da ispune onaj mandat koji im je dat", kazao je Višća.

Smatra kako je EUFOR-a ispravno postupio jer svoje pripadnike nije poslao na međuentitesku liniju.

"EUFOR ima pravo na vlastitu procjenu. Oni u Briselu imaju svoj štab i raspolažu informacijama koje ima Evropska unija i vagalo se vjerovatno oko toga. Mislim da bi to bio signal da je situacija u BiH puno teža nego što jeste. S druge strane bi se povećale tenzije i eskaliralo bi u nešto što ne treba. Ako demostriraju vježbe to će bit će dovoljna opomena onima koji hoće da izađu na granicu", rekao je Višća.

Višća navodi i kako EUFOR-u ne treba dozvola da reaguju.

"Oni će reagovati na informaciju da je nešto ugroženo. Imaju 19 kuća i to su timovi koji posmatraju kakva je situacija. Mogu bez procjene vlasti da reaguju. Očekivano je da prvo vlast reaguje, ali ako ne mogu sami, mogu zvati EUFOR da nešto razbije", rekao je Višća.

Pomoćnik Stoltenberga zatražio je povećanje broja pripadnika EUFOR-a, ali se u BiH odavno traži povećanje broja vojnika EUFOR-a.

Višća navodi kako smo mi ti koji više osjećamo da će situacija eskalirati u rat.

"Ja nisam siguran da su oni spremni da nešto posebno reaguju na protestima. I da dođe još hiljadu ljudi, šta vi možete uraditi? Nama je trebalo 60 hiljada ljudi da implemenitiramo ono što smo implementirali. Formirali smo Oružane snage koje i danas odoljevaju podjelama u političkom društvu. Međunarodna zajednica više cijeni ono što se mi međusobno dogovorimo. Unutar Oružanih snaga ima nacionalista, ali su svi privrženi izvršavanju misije Oružanih snaga. Nemaju adekvatan budžet, ali u onom vojničkom dijelu oni to rade dosta kvalitetno. Moramo razmišljati šta mi možemo uraditi da idemo naprijed, a ne šta može uraditi međunarodna zajednica", rekao je Višća za Hayat.

"Mi tražimo od EUFOR-a da reaguje jer nismo sigurni za proteste. Tražimo li mi od kantonalne i opštinske policije isto to", pita se Višća.

"Na tome treba da radimo, a ne da odgovorni bježe od pitanja na kojima se razilaze. Mi griješimo jer očekujemo od EUFOR-a da bude NATO. NATO je imao neke ovlasti 1996., a polovinu tih ovlasti je 2004. godine prenio na institucije BiH. Onda je samo jedan mali dio ovlasti prešao na EUFOR, tako da ne možemo očekivati da kao NATO osigura mir. EUFOR treba da prati mir i da nama pomaže u ostavarivanju mira", kazao je Višća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...