REAKCIJA NJEMAČKE VLADE NA DODIKOVE PRIJETNJE SCHMIDTU: Odluka da se uhapsi visoki predstavnik bi predstavljala...

“Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije”, poručeno je na kraju iz Vlade Njemačke.

  • Politika

  • 15. Sep. 2023  15. Sep. 2023

  • 5

Glasnogovornik Savezne vlade Njemačke oglasio se o posljednjim izjavama predsjednika entiteta RS, Milorada Dodika o visokom predstavniku, Christianu Schmidtu, proglasivši ih potpuno neprihvatljivim. Ističe kako bi naredba da se visoki predstavnik uhapsi bila nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav”, podsjetili su iz Vlade Njemačke.

Ujedno, podcrtali su kako nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji.

Nadalje – podsjećaju da takvi postupci proizvode i posljedice. Prije nekoliko sedmica, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje. A i Evropska komisija je otkazala poticaje.

“Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije”, poručeno je na kraju iz Vlade Njemačke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...