„UVIJEK JE BILO I BIĆE INCIDENATA…“: Nečuveno, Milan Petković protiv održavanje sjednice zbog brutalnih napada na bošnjačke povratnike u RS-u…

Petković je Srni rekao da je moguće da postoje pojedinačni incidenti, ali da je njih mnogo više prema Srbima u Federaciji BiH.

  • Vijesti

  • 17. Sep. 2023  17. Sep. 2023

  • 7

Zastupnik u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da je apslolutno nepotrebna hitna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o ugroženosti prava povratnika bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj, jer se time, kako je kazao, ništa ne može riješiti.

Petković je Srni rekao da je moguće da postoje pojedinačni incidenti, ali da je njih mnogo više prema Srbima u Federaciji BiH.

- Lično znam za veliki broj ugrožavanja prava Srba u opštinama Petrovac, Drvar i Glamoč, a da ne govorimo o nekim drugim lokalnim zajednicama. Branio sam pojedine Srbe iz FBiH koje su vlasti optuživale i pokušavale da ih optuže i osude za krivična djela koja nisu počinili, već su samo ispoljavali svoja vjerska i nacionalna osjećanja, kazao je Petković.

-Uvijek je bilo i biće određenih incidenata, a ukoliko ih i ima, onda to treba prepustiti pravosudnim institucijama, a ne da Predstavnički dom o tome rasptravlja, jer se time samo želi i dalje širiti nekakva mržnja i netrpeljivost u BiH.

Smatram da se tim ništa ne može riješiti, pogotovo, jer to nije nadležnost parlamenta BiH. Samo ćemo potrošiti još jedan dan i zasjedanje Predstavničkog doma o temi koja nije i ne treba da bude na dnevnom redu, kazao je Petković.

Za četvrtak, 21. septembra, zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi zastupnici trebali da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti povratnika u BiH.

Grupa zastupnika zatražila je da Predstavnički dom razmatra učestale napade na povratnike na teritoriji Republike Srpske i prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju njihove bezbjednosti u cijeloj BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...