VJEŠTAKINJA NA SUĐENJU ZDRAVKU MAMIĆU: Dinamo je i prije njega imao 350 miliona kuna duga

Vještakinja je navela kako je Dinamo u maju 2002. imao gotovo 354 milijuna kuna dugova, a odbrana kako ranija uprava kluba iz Maksimirske koja je to dugovanje evidentno napravila nikada nije bila pozvana na odgovornost.

  • Regija

  • 18. Sep. 2023  18. Sep. 2023

  • 1

Na Županijskom sudu u Osijeku ispitivanjem svjedoka i financijske vještakinje danas je nastavljeno suđenje Zdravku Mamiću i suoptuženima za izvlačenje gotovo 161 milijuna kuna iz Dinama. Taj je novac, tvrdi USKOK u optužnici, izvučen preko lažnih menadžerskih faktura.

Taj tijek novca analizirala je financijska vještakinja Ksenija Špoljarić, koja, međutim, nije utvrđivala osnovanost uplata. Nije, kaže, provjeravala i je li novac doista isplaćivan, prenosi N1.

Vještakinja je navela kako je Dinamo u svibnju 2002. imao gotovo 354 milijuna kuna dugova, a obrana kako ranija uprava kluba iz Maksimirske koja je to dugovanje evidentno napravila nikada nije bila pozvana na odgovornost. U oba postupka sudi se samo Zdravku Mamiću, kao izvršnom dopredsjedniku te Damiru Vrbanoviću koji je bio direktor Dinama.

Podjela novca od transfera

Iskaz je danas dao i Daniel Šarić, bivši nogometaš iz čijeg je transfera, prema USKOK-ovoj optužnici, također izvučen novac. On je izjavio da je imao ugovor s Dinamom o podjeli obeštećenja od transfera. Nije se mogao sjetiti je li u pitanju bio omjer 50:50 ili 60:40, no zna da je većina iznosa, nakon što je otišao u Panathinaikos, plaćena.

“Dinamo mi je dugovao dio iznosa, pa sam podnio tužbu, no nakon toga su mi ponudili nagodbu i gotovo sve isplatili. S Mamićem nisam imao nikakav poseban ugovor i tek sam kasnije doznao da mi je dio transfernog obeštećenja on platio s nekog svog računa”, svjedočio je Šarić.

Šarićev menadžer Predrag Rački izjavio je također da mu je novac za posredovanje plaćao Dinamo. “Novac je dolazio s nekog računa u Austriji ili tako nešto, a osim ovog transfera Daniela Šarića ja sa Zdravkom Mamićem nisam imao nikakvih drugih poslova”, naveo je.

Nakon iskaza vještakinje odvjetnici Zdravka Mamića i sportskog menadžera Nikkyja Vuksana zatražili su dodatno vještačenje u kojem bi se utvrdila ukupna šteta za Dinamo, ali i navelo precizno za što je isplaćivan novac s Dinamovog računa. USKOK se tom prijedlogu usprotivio.

Odvjetnica: Dinamo je bio dužan Mamiću

“Vještačenje je pokazalo da je na računu Zdravka Mamića bilo puno više novaca nego što USKOK tvrdi, odnosno da je imao dovoljno sredstava da daje pozajmice Dinamu i da je potraživanje Mamića prema Dinamu bilo znatno veće nego Dinamovo prema njemu te da bi Dinamo i dalje bio Mamiću dužan milijune kada bi se to ‘prebilo‘.

Mamić je po dolasku u Dinamo zatekao ogromno dugovanje, a danas je vještakinja rekla da je klub na dan otvaranja stečaja 6. svibnja 2002. bio u minusu 350 milijuna kuna, što smatra abnormalnim iznosom za tu godinu. 

U ovom predmetu se radi o zamjeni teza. Mamić je spasio Dinamo i to sve stoji u dokumentima u spisu, a to smo utvrdili uz pomoć vještakinje. Stvarno ne znam zašto idemo u ovaj postupak jer spis pokazuje nešto sasvim drugo od onoga što tvrdi USKOK”, rekla je nakon ročišta odvjetnica Ksenija Vržina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...