NAKON VOJNOG PORAZA: Etnički Armenci odlaze iz Nagorno-Karabaha jer ne žele biti dio Azerbejdžana

Dodao je da će sudbina jadnog armenskog naroda ući u historiju kao sramota za armenski narod i za cijeli civilizirani svijet.

  • Svijet

  • 24. Sep. 2023  

  • 2

David Babayan, savjetnik Samvela Shahramanyana, predsjednika samozvane Republike Artsakh poručio je da će etnički Armenci otići iz regije Nagorno-Karabaha jer ne žele živjeti kao dio Azerbajdžana i boje se etničkog čišćenja.

"Naši ljudi ne žele živjeti kao dio Azerbajdžana. Preko 99 posto radije bi napustili naše historijske teritorije", rekao je za Reuters Babayan.

Dodao je da će sudbina jadnog armenskog naroda ući u historiju kao sramota za armenski narod i za cijeli civilizirani svijet.

Oni koji su odgovorni za našu sudbinu jednog će dana morati odgovarati pred Bogom za svoje grijehe – naveo je.
Armenski premijer također je rekao da će karabaški Armenci vjerovatno napustiti regiju i da ih je Armenija spremna prihvatiti.

Armenci Karabaha, teritorija međunarodno priznatog kao dio Azerbajdžana, ali prethodno izvan kontrole Bakua, bili su prisiljeni proglasiti primirje 20. septembra nakon munjevite 24-satne vojne operacije mnogo veće azerbajdžanske vojske.

Azerbajdžan kaže da će jamčiti njihova prava i integrirati regiju, ali Armenci kažu da se boje represije.

Armenski čelnici Karabaha rekli su da će svi oni koji su ostali bez domova zbog azerbajdžanske vojne operacije, otići u pratnji ruskih mirovnih snaga u Armeniju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...