U PORASTU BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: Ima li razloga za strah, evo šta kažu stručnjaci...

U porastu je broj zaraženih koronavirusom u regionu.

  • Društvo

  • 26. Sep. 2023  

  • 0

Srbija ponovo uvodi zaštitne mjere, dok u Hrvatskoj pozivaju građane na vakcinaciju. Korona se ne vraća, jer nikada nije ni odlazila, navode stručnjaci, ali je u međuvremenu oslabljena. BHRT donosi kakva je situacija u Bosni i Hercegovini i ima li razloga za zabrinutost.

Na pitanje plaše li se novog talasa koronavirusa, anketirani građani Sarajeva kažu:

“Plašimo se svega, 75 godina je meni, kako da se ne plašim jer znamo šta je bilo i šta može biti idalje”.

“Ne plašim se, ništa”.

“Ako stvarno ima razloga za brigu onda da, da nosimo maske apsolutno – ja zaista vjerujem zdravstvenim organizacijama da će nas obavijestiti upravo onako kako treba da se ponašamo”.

Nadležni kažu da za sada nema potrebe da se plašimo, te da podaci ukazuju na to da broj inficiranih nije alarmantan. Prema najnovijim podacima, u RS-u od testirane 83 osobe koronavirus potvrđen je kod devet osoba. Epidemiolozi kažu da nije isključeno da će sa dolaskom jeseni doći do porasta broja zaraženih.

Uglavnom su to blaže kliničke slike, znači glavobolja, može da se javi povišena temperatura, kašalj, kihanje, bolovi u mišićima i zglobovima, ali uglavnom to su slučajevi koji ne zahtijevaju hospitalizaciju – kaže Mladen Grujičić, načelnik HES-a Doma zdravlja Bijeljina.

Kada je u pitanju situacija u Sarajevu i Mostaru, dobili su potvrdu da nema razloga za brigu. Iz Federalnog ministarstva zdravstva ističu da prate situaciju, te da će u skladu s tim davati preporuke. Da su pooštrene mjere prošlost, smatra i infektolog iz Berlina Andrej Trampuž.

"Sukladno situaciji mi ćemo davati preporuke, ono što je važno mislim da je prošlo vrijeme onih strašnih mjera", kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH

„Populacija je izgradila jako dobar i širok imunitet zahvaljujući cijepljenju, boosteru i puno ljudi se zarazilo. Iako sada imamo puno novih infekcija, sa novim varijantama neće doći do teškog vala”, smatra Andrej Trampuž, infektolog iz Berlina.

Dok je u Srbiji nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno, a za sve koji čekaju prijem na operaciju neophodan je PCR test ne stariji od 72 sata, i u Hrvatskoj postepeno raste broj oboljelih, nadležni u našoj zemlji tvrde da razloga za brigu, barem za sada, nema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...