KOLIČINA PRONAĐENOG ORUŽJA OTKRIVA PUNO TOGA: Više zemalja EU-a traži mjere protiv Srbije ako se utvrdi povezanost s napadom na Kosovu

- Ono što se dogodilo u nedjelju na sjeveru Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu s mjesta događaja mijenjaju igru - rekao je izvor iz EU-a.

  • Regija

  • 27. Sep. 2023  27. Sep. 2023

  • 2

Mnoge zemlje članice Evropske unije (EU) traže uvođenje mjera protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost s napadima u Banjskoj na sjeveru Kosova, prenosi Fena.

Na sastanku Komiteta za politiku i sigurnost koji čine ambasadori država članica EU-a u utorak uvečer se raspravljalo o novonastaloj situaciji nakon napada naoružanih i maskiranih osoba na kosovsku policiju u selu Banjska, općina Zvečan.

Tom prilikom mnoge zemlje su iznijele stav da se trebaju poduzeti mjere protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost s napadima ili uloga u slanju oružja pronađenog tokom policijske akcije na teritoriji Kosova, naveli su diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa (RSE), bez preciziranja o kojem broju država se radi.

- Ono što se dogodilo u nedjelju na sjeveru Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu s mjesta događaja mijenjaju igru - rekao je izvor iz EU-a.

Na sastanku je bio i posebni izaslanik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kao i predstavnici evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, EULEX.

Zemlje članice su, na ovom sastanku, osudile napad na kosovsku policiju i zatražile da se nastavi istraga o tome što se tačno dogodilo Banjskoj i da se otkriju sve činjenice.

Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla objavio je u srijedu da je jedan od trojice naoružanih Srba, ubijenih u akciji kosovske policije u Banjskoj tjelohranitelj šefa obavještajne agencije Srbije (BIA), Aleksandar Vulin.

Sveçla je rekao da to još više potvrđuje da je država Srbija u potpunosti uključena u napad na kosovsku policiju na sjeveru, prenose Reporteri.net.

Sprska pravoslavna crkva (SPC) u srijedu je izrazila sućut porodicama nastradalih Srba i Albanaca u napadu na policiju Kosova na sjeveru zemlje te saopćila kako se uvijek zalagala da se nesporazumi na Kosovu "rješavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog suživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive".

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. septembra kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova, području naseljenom većinom Srbima. U sukobima koji su uslijedili između te naoružane grupe koja se sklonila u manastir Banjska i policije ubijena su trojica napadača, a uhapšeno je osam osoba.

- Sa žaljenjem konstatiramo da mnogi iz Prištine i iz svijeta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, s različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju Srpsku pravoslavnu crkvu prikazati kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja - stoji u saopćenju SPC-a.

Policija Kosova danas je nakon četiri dana otvorila cestu prema selu Banjska u kojem se dogodio oružani napad koji su institucije Kosova opisale kao teroristički čin, a osudili su ga i zapadni diplomati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...