NA KOSOVU ŽIVI 27.533 BOŠNJAKA: Vlada Kosova okruglim stolom obilježila Dan Bošnjaka

Kurti je istakao da se svakodnevno zalaže za zajednički život svih zajednica na Kosovu. Kazao je da je ponosan i zahvalan Bošnjacima na njihovom doprinosu i angažmanu u okviru važnih državnih pitanja.

  • Regija

  • 28. Sep. 2023  

  • 0

Vlada Kosova u četvrtak je okruglim stolom obilježila Dan Bošnjaka.

Okrugli sto je organizirala zamjenica premijera Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi, a obilježavanju su prisustvovali i kosovski premijer Albin Kurti te pripadnici bošnjačke zajednice na Kosovu.

Okrugli sto je počeo minutom šutnje u čast narednika Afrima Bunjakua koji je 24. septembra ubijen u napadu na kosovsku policiju u selu Banjska, kod Zvečana.

Kurti je istakao da se svakodnevno zalaže za zajednički život svih zajednica na Kosovu. Kazao je da je ponosan i zahvalan Bošnjacima na njihovom doprinosu i angažmanu u okviru važnih državnih pitanja.

“Bošnjački politički predstavnici danas su sastavni dio vlasti i direktno učestvuju u donošenju važnih odluka za važan razvoj”, naglasio je Kurti.

Zamjenica premijera je istakla da Bošnjaci žele graditi mostove između Albanaca i Srba na Kosovu i između svih drugih naroda i zajednica.

Dodala je i da je budućnost bošnjačke zajednice u saradnji, solidarnosti i izgradnji multietničkog društva.

“Vlada zajedno sa svim relevantnim akterima radi na unapređenju obrazovanja, zapošljavanja i poboljšanju socijalnih uslova na Kosovu”, naglasila je Redžepi.

Gost okruglog stola u Prištini bio je Mustafa Cerić, nekadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prema rezultatima popisa stanovništva na Kosovu je 2011. godine živjelo 27.533 Bošnjaka, što predstavlja 1,58 posto od ukupnog broja stanovnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...