MILORAD DODIK PORUČIO POLITIČKIM PARTNERIMA: "Nijedan zakon neće biti usvojen prije zakona o Ustavnom sudu BiH"

"Tek nakon odluke o Ustavnom sudu naši poslanici mogu glasati za zakone koje eventualno usaglasimo. Pozivam partnere da ih usaglašavmao, moraju da znaju SNSD neće glasati, učestvovati će u diskusijama, ali neće glasati dok se ne izglasa zakon i ne riješi pitanje Ustavnog suda", rekao je Dodik.

  • Politika

  • 29. Sep. 2023  

  • 6

Milorad Dodik je danas nakon Sjednice Glavnog odbora SNSD-a podvukao da neće podržati nijedan zakon dok ne bude riješeno pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je rekao da će SNSD učestvovati u razgovorima i usaglašavanjima drugih zakona ali da nijedan neće biti usvojen dok ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Tek nakon odluke o Ustavnom sudu naši poslanici mogu glasati za zakone koje eventualno usaglasimo. Pozivam partnere da ih usaglašavmao, moraju da znaju SNSD neće glasati, učestvovati će u diskusijama, ali neće glasati dok se ne izglasa zakon i ne riješi pitanje Ustavnog suda", rekao je Dodik.

On je naveo i da dokumenti koje je ranije usvojio Sabor SNSD kao što su opredijeljenost za nezavisnost Republike Srpske ostaju na snazi.

Istakao je da će Saboru koji se u subotu održava u Doboju prisustvovati predstavnici stranaka iz Srbije, Crne Gore, Rumunije, Mađarske, Makedonije, koalicioni partneri iz RS-a i neke stranke iz Federacije BiH.

Podvukao je da je stabilnost RS-a neupitna i da je RS ostvarila svoje budžetske ciljeve i da će sva davanja biti završena sa 31. decembrom ove godine.

Dodik je vrijeđao i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića za kojeg je rekao da "nije znao da je tako glup i da ni Tito nije boravio po 20 dana u SAD".

 

"Ni Tito nije dopuštao da se 20 dana šepuri po Americi, treba vidjeti na čiji račun, govori protiv RS-a i pokušava predstaviti kao problem, napustio zajedničko djelovanje", rekao je Dodik.

Rekao je da kad se sluša Konaković on je za razgovor, uvažavanje, a da kada je sam njegova retorika se ne razlikuje od one Bisere Turković.

"One ciljeve koje smo mi htjeli da ostvarimo mi smo ostvarili, ako on (Konaković) misli da može nametnuti goru situaciju za RS nek nastavi. On već nije naš zajednički ministar vanjskih poslova, sa ovim kako ide po svijetu kleveće, a ovdje dođe i predstavlja se kao nešto drugo. Kad idete morate da predstavljate dogovorene stavove, a ne lično ili svoje partije, a on to masovno radi", kazao je Dodik.

Naveo je da Konaković to radi jer su imali dogovor da u septembru bude Zakon o Ustavnom sudu gdje bi eliminisali strane sudije, da njemu trebaju strane sudije i Schmidt kako bi se obračunao sa Republikom Srpskom jer bez njih nema snage-

"Tip koji provodi podmuklu bošnjačku politiku obračuna sa RS-om", rekao je Dodik o Konakoviću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...