TIJESNA BORBA ZA VLAST: Članica NATO-a danas bi mogla postati Putinova saveznica

Završne ankete javnog mnijenja pokazale su da su dvije strane u mrtvoj utrci, a očekuje se da će pobjednik prvi dobiti priliku pokušati sastaviti vladu koja će zamijeniti privremenu administraciju koja od svibnja vodi zemlju od 5,5 milijuna stanovnika.

  • Evropa

  • 30. Sep. 2023  

  • 0

Slovaci su započeli glasanje na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje tijesna borba između bivšeg ljevičarskog premijera Roberta Fica, koji je obećao ukinuti vojnu pomoć susjednoj Ukrajini, i prozapadnih liberala koje vodi čelnik PS-a Michal Šimečka.

Završne ankete javnog mnijenja pokazale su da su dvije strane u mrtvoj utrci, a očekuje se da će pobjednik prvi dobiti priliku pokušati sastaviti vladu koja će zamijeniti privremenu administraciju koja od svibnja vodi zemlju od 5,5 milijuna stanovnika.

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati ujutro, a glasovanje završava u 22 sata. Izlazne ankete bit će objavljene nakon zatvaranja birališta, dok će prvi rezultati biti dostupni za nekoliko sati. Zapad ove izbore uznemireno promatra.

Vlada koju bi vodio Fico značila bi pridruživanje Slovačke Mađarskoj među zemljama EU koje dovode u pitanje konsenzus bloka o podršci Ukrajini, u vrijeme kad Europska unija želi zadržati jedinstvo u suprotstavljanju invaziji Rusije. To bi također Slovačku smjestilo među istočne bivše komunističke države s vladama koje su javno neprijateljski raspoložene prema liberalizmu, među kojima je i Poljska s nacionalističkim PiS-om koji se također suočava s izborima sljedećeg mjeseca.

Najvjerniji saveznik Kijeva

Otkako je Rusija napala Ukrajinu prošle veljače, Slovačka je jedan od najvjernijih saveznika Kijeva. Dvije zemlje dijele granicu, Slovačka je bila prva država koja je poslala protuzračnu obranu u Ukrajinu i primila je desetke tisuća izbjeglica. Ali sve bi se to moglo promijeniti ako Fico dođe na vlast. Bivši premijer ne krije svoje simpatije prema Kremlju i okrivio je “ukrajinske naciste i fašiste” za provociranje ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokrene invaziju, ponavljajući lažni narativ kojim se koristi Putin, piše CNN.

Fico je pozvao slovačku vladu da prestane isporučivati oružje Kijevu i rekao da Slovačka neće poslati više nijednu granatu ako postane premijer. Također se protivi ulasku Ukrajine u NATO. Grigorij Mesežnikov, politički analitičar i predsjednik Institutea of Public Affairs, slovačkog think tanka, rekao je da poput mnogih simpatizera Rusije Fico svoju potporu Moskvi shvaća kao “mirovnu” inicijativu.

“On i njegovi saveznici tvrde da ne bismo trebali slati oružje Ukrajini jer će to produžiti rat. Kažu da će biti mira ako prestanemo slati oružje Ukrajini jer će sukob prije završiti. Dakle, u biti, oni nisu za mir, oni su proruski nastrojeni”, rekao je Mesežnikov.

Fico je prethodno bio slovački premijer više od desetljeća, prvo između 2006. i 2010., a zatim ponovno od 2012. do 2018. godine. Bio je prisiljen podnijeti ostavku u ožujku 2018. nakon višetjednih masovnih prosvjeda zbog ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove. Kuciak je pisao o korupciji među slovačkom elitom, uključujući ljude izravno povezane s Ficom i njegovom strankom SMER.

Nova prilika za Putinovog prijatelja

Birači su napustili SMER na sljedećim izborima 2020. i izabrali stranku desnog centra Obični ljudi i neovisne ličnosti (OLaNO). Prvobitno viđen kao dašak svježeg zraka, OLaNO i njegov čelnik Igor Matovič na kraju su razočarali mnoge svoje birače. Matovič je milijunaš koji je sam stekao svoje bogatstvo. Pobijedio je na izborima na snažnoj antikorupcijskoj platformi, obećavajući da će “očistiti” Slovačku.

Opširnije na portalu Index.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...