INCIDENT IZMEĐU ČLANICA NATO-a: Američka vojska oborila turski dron

Incident je uslijedio nakon pojačanih zračnih napada Turske u srijedu u Iraku i Siriji na mete kurdskih militanata nakon samoubilačkog napada ispred zgrade turskog ministarstva unutrašnjih poslova ranije ove sedmice.

  • Svijet

  • 05. Okt. 2023  

  • 1

Američka vojska danas je oborila turski dron koji se previše približio američkim trupama na  u Hasaki u Siriji, izjavila su dva američka zvaničnika za Associated Press. Jedan zvaničnik je rekao da je dron bio naoružan.

Zvaničnik je također rekao da je obaranje naređeno nakon više od deset poziva turskim vojnim zvaničnicima u kojima se navodi da su američke snage na terenu u tom području i da će američka vojska poduzeti mjere samoodbrane ako dron ne napusti područje.

Drugi zvaničnik je rekao da je dron letio na "nesiguran" i "nesihroniziran" način. U pravilu, američka i turska vojska, koje su saveznici u NATO-u, rade u bliskoj koordinaciji u izvođenju zračnih manevara. Zvaničnici su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni kako bi razgovarali o incidentu prije objave.

Incident je uslijedio nakon pojačanih zračnih napada Turske u Iraku i Siriji na mete kurdskih militanata nakon samoubilačkog napada ispred zgrade turskog ministarstva unutrašnjih poslova ranije ove sedmice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...