DRŽAVNI DELEGAT DŽEMAL SMAJIĆ: "Trojka nema kapacitet da se nosi s teretom obećanja datih Čoviću i Dodiku"

"Sada će oni morati građanima objasniti kako to da je državni nivo blokiran, da se kao nikada prijeti disolucijom Bosne i Hercegovine."

  • Politika

  • 06. Okt. 2023  

  • 0

Mislim da Trojka uopšte ne razumije da ih Dodik i Čović sinhronizovano drže u ćošku i dobijaju sve što traže. Njihovih ustupaka bilo je i previše, ali je naročito zabrinjavajuće šta tek dolazi.

Poručio je to u intervjuu za Novinsku agenciju Patria delegat Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Džemal Smajić.

Između ostalog, Smajić govori o djelovanju koalicije na nivou BiH, žurbi Čovića da do kraja godine riješi pitanja Ustavnog suda, Izbornog zakona i državne imovine, a rekao nam je i šta misli o tome hoće li Trojka popustiti Čoviću i Dodiku pred tim ključnim pitanjima za budućnost države Bosne i Hercegovine?

Možete li sublimirati dosadašnje djelovanje koalicije koja čini vlast na državnom nivou (Trojka, SNSD, HDZ BiH)? Je li Trojka učinila previše ustupaka svojim partnerima Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, i nazire li se tome kraj, ili ćemo i u narednom periodu svjedočiti nečemu sličnome?

Smajić:
 Mislim da je to već sublimirano u javnosti i bez moga osvrta. Velika obećanja, pomalo naivne izjave o novom zamahu i energiji koja se raspala na prvim glasanjima gdje je trebalo zakonima pokazati da je istina što je Trojka obećavala.

Sada će oni morati građanima objasniti kako to da je državni nivo blokiran, da se kao nikada prijeti disolucijom Bosne i Hercegovine. Mislim da oni uopšte ne razumiju da ih Dodik i Čović sinhronizovano drže u ćošku i dobijaju sve što traže. U pravu ste kada kažete da je ustupaka bilo previše, ali je zabrinjavajuće šta tek dolazi.

Zašto se Čoviću odjednom žuri pa najavljuje da se pitanja izbora stranih sudija u Ustavni sud BiH, Izborni zakon BiH i državna imovina moraju riješiti do kraja ove godine?

Smajić: I ja bih volio da se to sve riješi do kraja godine, ali je pitanje kako će se riješiti. Hoćemo li dalje reducirati ovlasti države i predati državnu imovinu entitetima? Hoće li se Izbornim zakonom zacementirati etnoteritorijalne podjele? To su pitanja na koja javnost očekuje odgovore.

Trojka je obećala Draganu Čoviću da će isporučiti Izborni zakon po njegovoj volji. Zauzvrat ih je Čović izabrao za koalicione partnere.

Ono što ohrabruje jeste da se Ustav ne može mijenjati bez širokog konsenzusa, a tu se pita i opozicija kojoj više vjerujem nego Trojci.

Koliko je uopšte realno da tri tako važna pitanja budu riješena do kraja ove godine, imamo li u vidu da je preostalo još 90-ak dana?

Smajić: 
Mislim da je to skoro nemoguće. Ali treba imati na umu da Dodik ucjenama koje iskazuje stvara novu pregovaračku poziciju kako bi dobio državnu imovinu, izvukao što više novca za budžet entiteta i time se spasio finansijskog kolapsa.

Kako gledate na rješavanje ovih za BiH možda i najvažnijih pitanja? Je li Trojka smiona i spremna popustiti i u Ustavni sud BiH imenovati HDZ-ovog Marina Vukoju, Izborni zakon BiH predati u ruke Čoviću i HDZ-u, a državnu imovinu Miloradu Dodiku i Rs-u?

Smajić:
 To će biti veliki test za Trojku. Ne vjerujem da su u stanju odbraniti interese BiH na tim pitanjima, ali neka javnost prati i sama prosuđuje. Sve što ste nabrojali ili dodatno slabi državu ili je jača, zavisi od toga kako se riješi.

Jasno je da Vukoja nema nikakve kompetencije, zamislite postavljate sudiju koji nema nijednog radnog dana u životu na mjestu sudije.

Izborni zakon nas može približiti evropskim vrijednostima kojima težimo, ili dodatno podijeliti društvo. Po meni ne smijemo dozvoliti biranje Predsjedništva BiH iz Parlamenta jer to reducira demokratiju i podređuje volju glasača onima koji konstantno blokiraju državu. Ako Parlament bude birao članove Predsjedništva BiH, onda će ti članovi, bez obzira iz kojeg naroda dolaze, uvijek biti volja manjine u Parlamentu koja može sve blokirati.

O državnoj imovini valjda je sve jasno. Ona mora ostati vlasništvo Bosne i Hercegovine kako je i sada, i zašto to mijenjati? Imamo Ustav, imamo presude koje su jasne i koje se ne trebaju dodatno tumačiti. Korištenje imovine je nešto sasvim drugo, i to nikad nije bilo sporno, od nje treba da imaju koristi svi gradani BiH na svakom njenom pedlju.

Poučen dosadašnjim iskustvima, ja ne vjerujem da je Trojka svjesna ovih činjenica i čujem da su već tajno dogovarani kompromisi i na račun imovine. To bi bilo pogubno.

Na sjednici Doma naroda ponovo ste pokrenuli pitanje kontrole bh. neba. Čović je malo ljutito napustio sjednicu nakon Vašeg izlaganja. Mislite li da je on uvrijeđen jer se radi o njegovom zetu (Davorinu Primorcu) koji je direktor BHANSA-e i koji opstruiše rješavanje ovog pitanja kako bi BiH konačno suvereno zagospodarila svojim nebom?

Smajić: 
Ne znam ja zbog čega se gospodin Čović uvrijedio jer ja samo radim svoj posao, tako što beskompromisno štitim interese Bosne i Hercegovine i njenih građana. U mom fokusu nije Čovićev zet, i neka Čović objašnjava svojim biračima i javnosti zašto zapošljava članove obitelji i time dodatno ruši svoj kredibilitet.

BHANSA ostvaruje dovoljno prihoda kroz naplatu naknada od korisnika za pružene usluge u zračnoj plovidbi i time može da obnovi radarski sistem, kupi nove radare i ulaže u novu infrastrukturu kao što su izgradnja novih tornjeva kontrole letenja ukoliko isto planira.

Nažalost, BHANSA u dosadašnjim planovima nije imala niti realizovala nabavku novih radara niti izgradnju nove infrastrukture.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...