"NE POSTOJE DOKAZI": Banjalučki sud oslobodio Mirka Božića optužbi za silovanje u Kotor Varoši 1992.

Sudsko vijeće je u ponovljenom postupku utvrdilo da ne postoje dokazi da je Božić učinio djelo koje mu se stavlja na teret.

  • Društvo

  • 06. Okt. 2023  

  • 0

Okružni sud u Banjoj Luci donio je oslobađajuću presudu Mirku Božiću, koji je bio optužen za ratni zločin na području Kotor Varoši 28. juna 1992. godine.

Sudsko vijeće je u ponovljenom postupku utvrdilo da ne postoje dokazi da je Božić učinio djelo koje mu se stavlja na teret, piše Detektor.

Predsjedavajući Vijeća Blagoja Dragosavljević je kazao da je Sud u ponovljenom postupku, kao nezakonite, izdvojio pisane izjave Božića i oštećenih te Bosiljka Markovića, koje su date u istražnom postupku 1992. godine.

“Bez tih dokaza, a i mogućnosti da se saslušaju oštećene u svojstvu svjedoka, Sud nije mogao da utvrdi Božićevu krivicu”, naveo je Dragosavljević.

Prema navodima optužnice Vojnog tužilaštva, a kasnije i Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, Božić je kao pripadnik Vojske Republike Srpske sa Ostojom Markovićem, Bosiljkom Markovićem i Predragom Cicmanovićem optužen da je silovao više žena hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši.

Prvobitnom optužnicom Božić i ostali su 1993. bili optuženi za krivično djelo silovanja. Okružno javno tužilaštvo Banje Luke je početkom 2022. godine izmijenilo optužnicu. Božić i ostali su u februaru ove godine proglašeni krivima. Nakon žalbe branilaca, Vrhovni sud je odbacio presudu i naložio da postupak krene ispočetka.

Bosiljko i Ostoja Marković su ranije pred Sudom BiH proglašeni krivima za krivično djelo ratnog zločina i nalaze se na služenju kazne. Presudom Državnog suda Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni su na po deset godina zatvora za silovanje 14-godišnjakinje u Kotor Varoši, a koje je počinjeno istog dana kada i silovanje ostalih žena za koje im se sudilo pred Okružnim sudom u Banjoj Luci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...