NENAD NEŠIĆ U OČAJU: Još uvijek nisu završene provjere visokog predstavnika Christiana Schmidta...

On je od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Službe za poslove sa strancima BiH zatražio izvještaj i o tome po kom osnovu pratnja Schmidta nosi oružje u BiH, a radi se o stranim državljanima.

  • Mini market

  • 10. Okt. 2023  

  • 0

Nadležne bezbjednosne institucije i dalje provjeravaju sve informacije o boravku visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove pratnje u BiH, rečeno je “Glasu Srpske” u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Naglasili su da će, čim budu završene sve provjere, javnost obavijestiti o svemu što su nadležne institucije utvrdile. Naime, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić krajem septembra izjavio je kako očekuje da najkasnije u roku od deset dana dobije sve relevantne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa o boravku Schmidta i njegove pratnje u BiH.

- S obzirom na to da Schmidt nema adekvatnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti o imenovanju za visokog predstavnika, diskutabilan je legitimitet njegovog boravka u BiH, naveo je tada Nešić.

On je od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Službe za poslove sa strancima BiH zatražio izvještaj i o tome po kom osnovu pratnja Schmidta nosi oružje u BiH, a radi se o stranim državljanima.

- Nakon izvještaja svih relevantnih institucija očekujem da će se u priču uključiti i Tužilaštvo BiH, kako bi se potpuno razjasnilo ima li Schmidt legitimitet i legalitet za boravak u BiH i da li njegova pratnja ima zakonsko uporište za posjedovanje oružja na prostoru BiH, poručio je Nešić.

Podsjetimo, nakon što je Generalni sekretar Ujedinenih naroda Antonio Guterres obavijestio članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović da je Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH, stigao je komentar i iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Pismo generalnog sekretara UN-a u kojem na upit člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović odgovara da UN “nije potpisnik Daytonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevatnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, prokomentirali su iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Za nas to nije vijest. Jasno je da je visoki predstavnik već dvije godine visoki predstavnik”, rečeno je iz OHR-a.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...