EDIN FORTO SE JAVIO IZ MARAKEŠA: "Prošlo je vrijeme kad je BiH trebala donacije i pomoć, sada ih mi dajemo"

Kako je kazao Forto, Bosna i Hercegovina je postigla impresivan napredak od ratom razorene zemlje, korisnice pomoći Svjetske banke i Međunarodne donatorske asocijacije (IDA) do zemlje donatora IDA fonda što je postala u ovoj godini.

  • Vijesti

  • 13. Okt. 2023  

  • 5

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto sa sastanka sa Akihiko Nishio, potpredsjednikom za Razvojno finansiranje i IDA fondove Svjetske banke, poručuje da je prošlo vrijeme kada je Bosna i Hercegovina trebala donacije.

Kako je kazao Forto, Bosna i Hercegovina je postigla impresivan napredak od ratom razorene zemlje, korisnice pomoći Svjetske banke i Međunarodne donatorske asocijacije (IDA) do zemlje donatora IDA fonda što je postala u ovoj godini.

- Vrijeme je da promijenimo razmišljanje - prošlo je vrijeme kada je Bosna i Hercegovina trebala donacije i pomoć fondova kao što je IDA. Danas smo mi država koja je sposobna podržati razvoj zemalja kojima je pomoć IDA fonda potrebna, baš kao što je nama bila u poslijeratnom periodu - naveo je ministar Forto.

Sastanak je održan u Marakešu u okviru Godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto učestvuje u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.

Tokom sastanka je kao jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata u BiH istaknuta obnova Starog mosta u Mostaru te najavljeno da će u julu naredne godine biti obilježeno 20 godina od njegove obnove i isto toliko godina uspješne saradnje BiH i Svjetske banke.

Nishio je naglasio da je Bosna i Hercegovina jedinstven primjer koji trebaju slijediti i druge zemlje jer je od donedavnog korisnika Fonda došla do statusa donatora pokazavši zrelost i spremnost da podrži razvoj drugih zemalja putem IDA fonda, što je još jedan pokazatelj ekonomskog napretka, značajnog i za proces evropskih integracija.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...