ZOMBI DROGA NA PODRUČJU FBiH: Zapljena flastera koji sadrže fentanil, korišteni u nedostatku heroina

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka hiljada Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine

  • Hronika

  • 13. Okt. 2023  

  • 0

Prema podacima Federalne uprave policije (FUP), fentanil u formi tableta, praha, kapsula nije zabilježen na području Federacije Bosne i Hercegovine, osim u formi transdermalnih flastera koji su korišteni najvjerovatnije u nedostatku heroina.

"Slučajevi zapljene fentanila bili su aktuelni u 2017. godine, i to u formi transdermalnih flastera, odnosno farmaceutskog lijeka. Tada je na području Bosansko-podrinjskog kantona zaplijenjeno 160 komada, a na području Hercegovačko-neretvanskog kantona 6 komada", potvrdili su Feni iz FUP-a.

Kako je ranije za Fenu kazao direktor Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar Siniša Skočibušić, prema literaturnim navodima, u BiH za sada nema slučajeva predoziranja fentanilom, ali da se može čuti da je u Hrvatskoj i Srbiji počela zloupotreba fentanila pa je za očekivati da će se to vrlo brzo preliti i na BiH s obzirom na puteve prenosa droge koji vladaju na balkanskoj ruti.

"Ne bih mogao jamčiti da već nije počela njegova upotreba i kod nas, samo mi to još ne vidimo, odnosno pacijenti nisu došli u takvo stanje da bi se to pokazalo", naglasio je  Skočibušić.

Po njegovim riječima, snaga samog psihotropnog učinka fentanila je deseterostruko jača nego od samog heroina.

"Učinci po samu osobu su daleko razorniji, odnosno dugoročne posljedice su letalnije u odnosu na dosadašnje droge", naglasio je.

Inače, prema prikupljenim podacima FUP-a, prošle godine je na području Federacije Bosne i Hercegovine prema nadležnim tužilaštvima podneseno 1 826 službenih izvještaja protiv 1 905 osoba u vezi krivičnih djela koja se odnose na opojnu drogu, od kojih je 11 službenih izvještaja prema maloljetnim osobama kod kojih je pronađena opojna droga.

Iz FUP-a navode kako je u prošloj godini u Federaciji BiH, između ostalog, zaplijenjeno 1.452,832 grama heroina, 264,324 grama kokaina te 105.539,975 grama cannabisa.

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka hiljada Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...