NAUČNICI DOŠLI DO NEVJEROVATNOG OTKRIĆA: Kako su se Europljani drogirali prije 3.000 godina…

Njen ulaz je oko 25 metara od vrha litice, a unutar pećine postoji sedam odaja.

  • Jeste li znali

  • 11. Apr. 2024  

  • 0

Naučnici su otkrili dokaze da su ljudi u Evropi koristili droge tokom bronzanog doba, vjerovatno kao dio drevnih rituala.

Tragovi alkaloidnih supstanci koje potiču iz biljaka i za koje se zna da utječu na percepciju i izazivaju delirijum i euforiju, sačuvani su u pramenovima ljudske kose koji datiraju prije oko 3.000 godina. Istraživači su pronašli dlake zajedno s drugim pogrebnim artefaktima, u grobnoj pećini Es Carritx na Menorci, jednom od Balearskih ostrva na istočnoj obali Španije u Sredozemnom moru.

Hemijska analiza otkrila je stimulans efedrin u dlačicama. Analiza je također otkrila atropin i skopolamin – oba su psihoaktivna jedinjenja koja mogu izazvati dezorijentaciju, poremećaj čula i živopisne halucinacije, objavili su istraživači u časopisu Scientific Reports.

Upotreba droga među ljudima je praksa za koju se zna da je stara hiljadama godina, zasnovana na tragovima koji su prethodno otkriveni u Euroaziji i Americi.

Pećina Es Carritx otkrivena je 1995. godine. Njen ulaz je oko 25 metara od vrha litice, a unutar pećine postoji sedam odaja.

Vizije nastale gutanjem skopolamina i atropina mogu biti "nasilne i neugodne", kaže Dagmara Socha, istraživačica iz Centra za andske studije Univerziteta u Varšavi u Poljskoj. Socha, koja nije bila uključena u studiju, istražuje drevnu upotrebu spojeva koji mijenjaju percepciju i nedavno je opisala otkriće psihoaktivnih lijekova u drevnoj trofejnoj glavi žrtvovanog djeteta Nazca iz Perua.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...