SATELITSKI SNIMCI RAZOTKRILI DOGOVOR PUTINA I KIMA; BIJELA KUĆA OBJAVILA SLIKE: Dramatični prizori snimljeni na granici (FOTO)

Poslije decenija vrućih i hladnih odnosa, Rusija i Sjeverna Koreja su se zbližile od invazije Moskve na Ukrajinu 2022.

  • Svijet

  • 13. Okt. 2023  

  • 1

Bijela kuća je u petak saopćila da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije za rat u Ukrajini.

Spekulacije o mogućem planu Sjeverne Koreje da popuni ruske zalihe municije isušene tokom njenog dugotrajnog rata sa Ukrajinom rasplamsale su se prošlog mjeseca, kada je sjevernokorejski lider Kim Jong-un otputovao u Rusiju da se sastane sa predsjednikom Vladimirom Putinom i posjeti ključna vojna mjesta, piše Kurir.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da SAD vjeruju da Kim traži sofisticirane ruske tehnologije naoružanja u zamjenu za municiju za jačanje vojnog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Bijela kuća je objavila slike za koje je rekla da su kontejneri utovareni na brod pod ruskom zastavom prije nego što su vozom prebačeni u jugozapadnu Rusiju.

"Kontejneri su otpremljeni između 7. septembra i 1. oktobra između Nadžina, Sjeverna Koreja, i Dunaja u Rusiji", navodi Bijela kuća.

"Osuđujemo Sjevernu Koreju što je Rusima osigurala ovu vojnu opremu, koja će se koristiti za napade ukrajinskih gradova i ubijanje ukrajinskih civila i nastavak nelegitimnog rata Rusije", rekao je Kirby.

"U zamjenu za podršku, procjenjujemo da Pyongyang traži vojnu pomoć od Rusije, uključujući borbene avione, rakete zemlja-zrak, oklopna vozila, opremu za proizvodnju balističkih projektila ili druge materijale i druge napredne tehnologije", dodao je on.

alt

Vladimir Putin i Kim Jong-un (Foto: Vladimir Smirnov/AP)

SAD su optužile Sjevernu Koreju da je Rusiji ranije davala municiju, artiljerijske granate i rakete. Sjeverna Koreja je ranije negirala da je dala oružje Moskvi. Centar za strateške i međunarodne studije, washingtonski istraživački centar, objavio je prošle nedjelje satelitske fotografije koje pokazuju naglo povećanje železničkog saobraćaja duž granice Sjeverne Koreje i Rusije.

U izvještaju se navodi da su satelitski snimci od 5. oktobra zabilježili "dramatičan i nezabilježen nivo saobraćaja teretnih vagona“ u željezničkom objektu Tumangang. Rečeno je da slike pokazuju otprilike 73 vagona, dok pregled prethodnih satelitskih snimaka u proteklih pet godina pokazuje najviše 20 vagona u ovom objektu.

Kim je prošlog mjeseca, nakon što se sastao sa Putinom, pozvao na eksponencijalno povećanje proizvodnje nuklearnog oružja i da njegova zemlja igra veću ulogu u koaliciji nacija koje se suprotstavljaju Sjedinjenim Državama u novom hladnom ratu.

Tokom Kimovog šestodnevnog putovanja u Rusiju, njegovog najdužeg putovanja u inostranstvo kao lidera, dvije zemlje su rekle da su razgovarale o jačanju svojih odbrambenih veza, ali nisu otkrile nikakve konkretne korake. Strani stručnjaci spekulišu da su dvije zemlje, obje zatvorene u konfrontaciji sa Zapadom, nastojale da postignu sporazume o transferu oružja kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti UN.

Putovanje u Rusiju je također bilo Kimovo prvo inostrano putovanje od pandemije, tokom koje je Sjeverna Koreja uvela stroge granične kontrole više od tri godine.

Poslije decenija vrućih i hladnih odnosa, Rusija i Sjeverna Koreja su se zbližile od invazije Moskve na Ukrajinu 2022.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...