OPASNE PORUKE U PODGORICI: Patrijarh Porfirije u susret popisa stanovništva u Crnoj Gori pozvao vjernike da se izjasne...

Kako je dodao, utemeljeni su u Svetosavskoj čistoj vjeri.

  • Društvo

  • 15. Okt. 2023  15. Okt. 2023

  • 9

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je u Podgorici okupljenim građanima da u svakoj prilici sa dostojanstvom ispoljavaju i svjedoče ono što jesu – srpski identitet, srpski jezik i da su vjernici Srpske pravoslavne crkve.

Izjava patrijaha dolazi u susret popisu stanovništva koji će u Crnoj Gori biti održan početkom novembra, a na kojem će se građani izjašnjavati koje su nacionalnosti, kojoj vjeri pripadaju i kojim jezikom govore.

„Svaki Srbin, gđje god se nalazi, pravoslavne vjere, može reći da je Podgorica njegovo duhovno rodno mjesto. Svi smo na neki način odavde potekli. Iz tog razloga, ovdje u Podgorici, ne postoji nikakva potreba da nam bilo ko kaže ko smo i šta smo. Ovdje znamo koja je naša vjera, ko su naši preci, kojim jezikom govorimo i kom narodu pripadamo. Otuda dubinski osjećam da je ispravno nastaviti putem svetog Simeona i svetog Save“, poručio je patrijarh.

Kako je dodao, utemeljeni su u Svetosavskoj čistoj vjeri.

„Ponosimo se što govorimo najčistijim srpskim jezikom – Njegoševim. Što govorimo ovdje, i gdje god da smo. Ponosni smo što govorimo jezikom Stefana Ljubiše, Marka Miljanova, jer samo na srpskom jeziku možemo izraziti najbolje u nama, naravno poštujući sve druge narode“, kazao je poglavar SPC.

Patrijarh je kazao da dubinski osjećaju da je jedino ispravno da nastavimo istim putem, putem Svetog Simeona i Svetoga Save.

„Živimo u vremenu napadanog i napadnog nametanja konstruisanih identiteta u svrhu manipulacija i dominacija, stoga je zaista važno, čuvati odbraniti i sačuvati ono što jesmo – ono što se zove identitetom, svoj vjerski, lični, porodični, nacionalni identitet naših predaka i naših potomaka“, rekao je Porfirije.

„Dužan sam, a osjećam i ličnu potrebu da vas podržim da u svakoj prilici sa ponosom i dostojanstvom, potpuno slobodno i odlučno ispoljavate i na najbolji način svjedočite svoj identitet kao vjernici svete Srpske pravoslavne crkve i kao govornici srpskog jezika kojim su najbolji među nama izgovorili i napisali najljepše misli, pjesme i priče i kao dični pripadnici srpskog naroda koji je u svim istorijskim iskušenjima blistao najprije čojstvom i junaštvom. To je pravo i odgovornost, obaveza i dužnost svakoga od nas“, poručio je Porfirije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...