SJAJAN USPJEH BOSANSKOHERCEGOVAČKIH LJEKARA: Po prvi put uspješno urađena složena operacija, od sada pacijenti ne moraju ići van granica BiH...

Obezbijeđen je lijek traneksamična kiselina koji znatno smanjuje gubitak krvi u postoperativnom periodu i također smanjuje potrebu za nadoknadom krvi.

  • Zdravlje

  • 15. Okt. 2023  

  • 0

Ljekarski tim Odsjeka za ortopediju Bolnice JZU Zdravstveni centar Brčko je po prvi put uuspješno uradio operaciju implatacije totalne endoproteze kuka kod pacijenta mlađe životne dobi.

- Za operaciju su obezbijeđene keramičke komponente proteze koje omogućavaju duže trajanje implantata i veći stepen fizičke aktivnosti tj. povratku svakodnevnim životnim aktivnostima. Do sada smo morali pacijente da šaljemo na stranu sada sve možemo obaviti u JZU, potvrdio je dr. sci. Đorđe Lazić, direktor Bolnice.

Obezbijeđen je lijek traneksamična kiselina koji znatno smanjuje gubitak krvi u postoperativnom periodu i također smanjuje potrebu za nadoknadom krvi.

Operacija i rani postoperativni tok su protekli uredno, pacijent je vertikalizovan  i započet je rani rehabilitacioni tretman.

Totalna endoproteza kuka (ugradnja umjetnog kuka) operativni zahvat tokom kojeg specijalist ortopedije uklanja oštećene dijelove zgloba kuka i zamjenjuje ih dijelovima koji su obično izgrađeni od metala i keramike.

Ugradnja endoproteze kuka jedna je od najčešćih operacija moderne ortopedije.

Moderna tehnologija izrade endoproteze i napredna operativna tehnika omogućava brz  postoperativni oporavak i nestanak bolova koji su bili prisutni prije operacije.

Tim koji je uključen u ovu uspješnu operaciju: operativni zahvat izveo dr Velibor Cvijanović spec. ortopedske hirurgije i traumatologije uz asistenciju dr Mokeev Mihail spec. ortopedske hirurgije i traumatologije, dr Slaviša Kunarac spec. ortopedske hirurgije i traumatologije, dr Mitrović Slaven,
Instrumentarke: Zagorka Lazarević i Dara Petrović, anestezija dr Ina Radović spec. anestezije i reanimacije i anestetičari: Žika Begović i Senada Mehić saopšteno je iz JZU Zdravstveni centar Brčko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...