BIVŠI SUDAC VRHOVNOG SUDA BiH VLADO ADAMOVIĆ: Koliko je realno da Milorada Dodika vidimo iza rešetaka...

-Mislim da će sud definitivno i neminovno morati riješiti pitanje unutarnjeg suvereniteta, kazao je Adamović.

  • Vijesti

  • 16. Okt. 2023  

  • 0

Na jednoj strani imate formalni autoritet u vidu predsjednika entiteta koji ima obaveze koje mu nameće parlament. Na drugoj strani imate visokog predstavnika koji opet ima svoja pravila. I on postupa prema svojim aktima. Sukob tih akata i njihovo sukobljavanje u praktičnom djelovanju dovodi do toga da će sud končano morati riješiti, kako se to kaže u Bosni, 'ko kosi, ko vodu nosi', rekao je za RTL Vlado Adamović, bivši sudac Vrhovnog suda FBiH

Milorad Dodik stiže na sud u Sarajevo gdje bi se trebao izjasniti o optužbi za neprovođenje odluka Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"De facto suđenje ne počinje. To je izjašnjenje o krivnji. To je u kaznenom smislu izjašnjenje o krivnji. Sudac će ga upitati osjeća li se krivim ili ne. Za pretpostaviti je da će Milorad Dodik reći ne i ročište će biti završeno".

Prema kaznenom zakonu BiH, nakon izjašnjenja o krivnji, slijedi suđenje. U suđenju je tek sučeljavanje navoda tužitelja, odnosno branitelja i samog okrivljenika i onda ćemo vidjeti na što sve sud mora odgovoriti. To ovisi o tome što će tužitelj tvrditi, a što odbrana.

Koliko može potrajati?

"Može potrajati jako dugo, ali i kratko. Ovisi kako će se sudionici ponašati u sudnici. Ako se bude insistiralo da se preispita veliki broj dokaza - onda će za to sigurno trebati vrijeme"

Koliko je realno da Dodika vidimo iza rešetaka?

"Presumpcija nevinosti, o rešetkama nećemo još govoriti. Radi se o nekome ko je optužen i kome je optužnica potvrđena. Dakle, slijedi suđenje, tek nakon suđenja možemo razgovarati o tome da to bude osuđujuća presuda i eventualno kako nagovještavate - zatvor. Ali, o tom potom. To ćemo vidjeti"

Koliko ovo suđenje može utjecati na sigurnosnu, ali i političku situaciju u BiH?

"Iako se stalno trudim reći da bi to trebalo biti uobičajeno suđenje, što ono i jest, ali je sigurno da će posljedice suđenja biti značajne. Uostalom, to se vidi i po broju najavljenih interesenata za prisustvo suđenju. Vidite, mislim da će sud definitivno i neminovno morati riješiti pitanje unutarnjeg suvereniteta. Na jednoj strani imate formalni autoritet u vidu predsjednika entiteta koji ima obaveze koje mu nameće parlament. Na drugoj strani imate visokog predstavnika koji opet ima svoja pravila. I on postupa prema svojim aktima. Sukob tih akata i njihovo sukobljavanje u praktičnom djelovanju dovodi do toga da će sud končano morati riješiti, kako se to kaže u Bosni, 'ko kosi, ko vodu nosi'".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...