ODRŽAO PRESS: Biden izbjegao odgovor na pitanje novinara da li Izrael u Gazi djeluje u skladu sa zakonima rata

- Gospodine predsjedniče, djeluju li Izraelci u okviru zakona rata o kojima ste govorili prošle sedmice - upitao je novinar Bidena.

  • Svijet

  • 19. Okt. 2023  19. Okt. 2023

  • 2

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je izbjegao odgovor na novinarsko pitanje da li se Izrael u Gazi ponaša u skladu sa zakonima rata, prenosi Anadolija.

- Gospodine predsjedniče, djeluju li Izraelci u okviru zakona rata o kojima ste govorili prošle sedmice - upitao je novinar Bidena.

Umjesto odgovora na pitanje, Biden je rekao:

- Drago mi je da smo razgovarali sa vama.

Nakon toga je napustio prostoriju za novinare u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein, gdje se Air Force One zaustavio zbog goriva na povratku u Washington.

Za napad na Al-Ahli Baptist Hospital u Gazi u kojem je u utorak ubijena 471 osoba, naširoko se okrivljuje izraelski zračni napad, dok Izrael negira umiješanost.

Taj incident, kao i izraelska "potpuna opsada" Gaze, isključivanjem vode, struje i goriva, naveli su demonstrante širom svijeta i mnoge posmatrače da optuže Izrael za kršenje pravila ratovanja.

Prethodno je Biden negirao izvještaje izraelske štampe da su američki zvaničnici izjavili da će, ako Hezbollah započne rat protiv Izraela, američka vojska podržati izraelsku vojsku.

O mogućnosti da Izrael otkaže svoju nadaleko očekivanu kopnenu operaciju protiv Gaze, Biden je rekao da izraelski i američki vojni zvaničnici razgovaraju o tome koje bi mogle biti alternative. Naveo je da se nastavljaju napori na evakuaciji američkih državljana iz Gaze.

U telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem po povratku iz Izraela, Biden je rekao da je Sisi pristao da otvori granicu za oko 20 kamiona pomoći za ulazak u Pojas Gaze, kojem je jako potrebna pomoć.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

Broj poginulih u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze povećan je na 3.785, uz više od 12.000 povrijeđenih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...