ELVEDIN OKERIĆ TVRDI: "SBiH je bila neiskren partner, cilj je bio smijeniti ministre Bečarevića i Dedovića"

Smjena Vlade KS, objasnio je, dešava se kako bi se smijenila dva ministra, i to komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almira Bečarevića i finansija Emira Dedovića.

  • Politika

  • 21. Okt. 2023  

  • 4

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić najavio je da će 25. oktobra razmatrati prijedloge odluke o prihvaćanju ostavke premijera i vlade tog kantona. Nakon što Skupština prihvati te odluke, pojasnio je, već naredni dan mogu započeti proceduru zakazivanja nove sjednice Skupštine na kojoj će imenovati novu vladu.

On je za Fenu naveo nova većina u Skupštini KS nema ništa protiv da Nihad UK opet bude premijer, te da je njegova ostavka bila samo jedan od proceduralnih načina smjene Vlade.

Smjena Vlade KS, objasnio je, dešava se kako bi se smijenila dva ministra, i to komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almira Bečarevića i finansija Emira Dedovića.

Pored toga, Okerić kaže da će koalicijski partneri iskoristiti mogućnost da eventualno promijene određeno ministarstvo u Vladi Kantona Sarajevo.

- Narod i pravda neće mijenjati svoje aktualne ministre. Naša stranka izrazila je želju da se promijeni ministar nauke, visokog obrazovanja i mladih Pavla Krstića, a Socijaldemokratska partija BiH nam još uvijek nije dostavila odgovor da li će se koristiti pravom i koje bi ministarstvo mijenjali - navodi Okerić.

Izjavio je i kako ima mnogo primjera kako je opozicija u Skupštini usporavala rad Vlade, primijetili su i da je SBiH prihvatila takvo ponašanje i da je sve vrijeme, kako je kazao, bila neiskren partner.

- U našoj službi je pristigao dopis Ustavnog suda Federacije o pokretanju apelacije na Zakon o visokom obrazovanju. I tu se pokazao sav apsurd. Vlada KS je formirana 24. marta i tu su većinu činili SDP, NiP, NS i SBiH. A samo nakon dva mjeseca SBiH sa opozicijom SDA i DF pokreće apelaciju dok su još u vlasti. Mi smo taj dopis dobili tek u ovom mjesecu - naveo je Okerić te dodao da ima niz primjera i na ostalim nivoima vlasti, državnom i federalnom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...