BURNO U SANDŽAKU: Jasna poruka vlastima u Beogradu –„ Prestanine s diskriminacijom bošnjačkog naroda…“

Protiv takve odluke su Stranka pravde i pomirenja (SPP) i SDA Sandžaka.

  • Regija

  • 27. Okt. 2023  

  • 1

Ministarstvo prosvjete Srbije imenovalo je Aleksu Popadića, iz Kraljeva, za vršioca dužnosti direktora Gimnazije “Jezdimir Lović” u Sjenici. Protiv takve odluke su Stranka pravde i pomirenja (SPP) i SDA Sandžaka.

Za SPP je odluka nadležnog ministarstva neprihvatljiva, jer “podriva povjerenje građana u državne institucije” zato što “ne uzima u obzir etnički sastav stanovništva Sandžaka, niti volju zaposlenih, roditelja i učenika škole”.

Ta partija, u saopćenju, navodi da ne osporava kompentencije novoimenovanog direktora, ali izražava zabrinutost “što Ministarstvo prosvjete nije prepoznalo kompetentne nastavnike iz Sjenice za ovu funkciju” i da odluka nema jasno obrazloženje „što ukazuje na moguće problem u procesu odlučivanja“.

SPP, na kraju, poziva Ministarstvo prosvjete “da preispita svoju odluku, protiv koje će se boriti svim sredstvima“.

Protiv imenovanja Popadića za direktora sjeničke Gimnazije, izjasnio se i odbor SDA Sandžaka u toj općini. Smatra da ta odluka “ne uvažava nacionalne karakteristike općine Sjenica, u kojoj su, u velikoj većini, Bošnjaci”.

Ocijenjeno je da je to politički potez , “koji ovu opštinu vraća decenije unazad, kada su za rukovodioce svih ustanova u Sjenici, postavljani kadrovi iz drugih gradova u Srbiji, a po volji vladajućeg režima”.

Sjenički odbor SDA Sandžaka ocjenjuje da je imenovanje direktora Gimnazije “odraz političkih prilika u Sjenici, u kojoj aktuelno opštinsko rukovodstvo pokazuje nemoć da upravlja gradom i društvenim tokovima u njemu i štiti interese Bošnjaka” i da je “dovođenje rukovodioca sa strane, uvreda za sve prosvjetne radnike u Sjenici”.

SDA zahtijeva od Ministarstva prosvjete da poništi svoju odluku i da na tu funkciju “postavi nekog od zaposlenih u školi”, a od državnih organa “da prestanu diskriminaciju bošnjačkog naroda” u Sjenici i Sandžaku.

U sjeničkoj gimnaziji “Jezdimir Lović” situacija je počela da se komplikuje 2. septembra, kada je ostala bez direktora. Ministarstvo prosvjete je za izbor direktora, u maju, raspisalo konkurs, koji je oboren poslije više od dva mjeseca i kada su dokumenta kandidata već bila poslata. Zakonska administrativna pocedura je prekršena, pa je, prije nekoliko dana, pronađeno rješenje u postavljanju profesora geografije iz Kraljeva, Alekse Popadića, za vršioca dužnosti.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo i među zaposlenima, koji, kako se spekuliše, već razmišljaju o stupanju u štrajk.

Inače, bivša direktorica te srednjoškolske ustanove, Suada Saračević imala je podršku 80 posto članova Nastavničkog vijeća i 90 odsto Savjeta roditelja, ali i čelnika opštine Sjenica i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...