JAPANCI NAJAVLJUJU REVOLUCIJU NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Nakon ovoga ništa više neće biti isto…

Tako baterije mogu postati lakše, manje, jer će se moći smanjiti cijena paketa.

  • Auto

  • 27. Okt. 2023  

  • 0

Proizvođači automobila nastavljaju razvijati svoje tehnologije na razvijanju elektrifikacije. Stoga nije zastrašujuće da baterije, kako vrijeme prolazi, počinju pokazivati sve veću autonomiju.


Međutim, Toyota očekuje da će uskoro moći ponuditi baterije nove tehnologije, s čvrstim elektrolitom, solid-state, koje mogu osigurati 1.200 kilometara autonomije, a pune se za 15 minuta.

To je zato što je predsjednik Centra za istraživanje i razvoj za ugljičnu neutralnost Toyote otkrio da je marka postigla otkriće koje joj omogućuje da slijedi ovaj put. Keiji Kaita je potvrdio da je sve povezano s pojednostavljenjem proizvodnje materijala koji se koristi u proizvodnji krutih i tekućih baterija. Tako baterije mogu postati lakše, manje, jer će se moći smanjiti cijena paketa.

Još uvijek nema solid state baterija u serijskim automobilima, ali postoji nekoliko kompanija koje ih proizvode. Primjeri su start-upovi Solid Power, QuantumScape, Factorial i StoreDot. A Toyota najavljuje da će takav tip baterija u svoja vozila ugrađivati od 2027.

Toyota planira uvesti solid-state baterije u svoja vozila 2027. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...