VASKOVIĆ SIGURAN U SKORI RASPLET: „Očajni Dodik pokušava izazvati sukob u regionu i neće prestati sa tim pokušajima, a ima nekoliko ciljeva…“

Na pitanje gdje je ta linija kad će se reći "dosta, sad idemo na samostalnost Republike Srpske", Dodik je, za “Sputnik”, ocijenio da se Srpska približava toj liniji.

  • Mini market

  • 28. Okt. 2023  28. Okt. 2023

  • 2

Milorad Dodik već dugi niz godina je najveći neprijatelj srpskog naroda koji čini sve da Srbi budu odvučeni na deponiju istorije, potpuno skrajnuti na duboku marginu civilizacije odakle bi, vremenom, zauvijek nestali, piše na svom blogu novinar Slobodan Vasković.

-Sve njegove navodno dobre namjere, svi njegovi lažni prosrpski istupi su precizno osmišljen put do pakla za Srbe iz kojeg se nikada više ne bi vratili.

Njegov intervju “Sputniku” jeste poziv na sukobe u Regionu, a nikako dobronamjerni prosrpski stavovi; Dapače, svi ti njegovi stavovi su duboko antisrpski.

Samo u tom kontekstu se može pravilno i precizno sagledati njegov posljednji istup (za “Sputnik”) u kojem on tvrdi da “treba napraviti veliki svesrpski sabor na kojem će biti i Vučić i srpski patrijarh i ljudi iz dijaspore koji nešto znače, sa kojeg će se poručiti da je ovo jedinstven srpski narod koji hoće da bude u jedinstvenoj državu”.

“Živimo u doba kad će za nekoliko godina ili decenija morati da se napravi nova konfiguracija svijeta, Srbi tu ne smiju da budu zatečeni već sada treba da kažemo da u ovom vijeku hoćemo jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska, ako bude takva demokratska odluka, i Crna Gora - rekao je za “Sputnik" i dodao da sastavni dio te države treba da bude Kosovo i Metohija.

Kao jedino rješenje on navodno vidi da u istom okviru budu “Republika Srpska, Srbija i srpski prostori, Kosovo i Metohija, a i vraćanje Crne Gore srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada”. 

Na pitanje gdje je ta linija kad će se reći "dosta, sad idemo na samostalnost Republike Srpske", Dodik je, za “Sputnik”, ocijenio da se Srpska približava toj liniji.

Ništa od navedenog nije moguće; Štaviše, kada bi se napravio ijedan jedini korak ka onome što Dodik nudi Srbima “kao darove”, desio bi se politički masakr Srba u svim navedenim državama u kojima žive. I još mnogo mnogo toga gore od navedenog.

Bitno je uočiti trenutak kada Dodik izlazi sa ovim napalm prijedlogom:

Njegov antisrpski istup dolazi nakon razgovora u Briselu između Aleksandra Vučića i Albina Kurtija o deeskalaciji političke situacije na Sjeveru Kosova, na kojem je postignut određeni napredak; Uoči formiranja nove vlade Crne Gore; Nekoliko dana prije njegovog (Dodikovog) odlaska u Moskvu gdje bi trebalo da se susretne sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije; U jeku monstruoznih ratova u Ukrajini i u Gazi; U momentu nakon što mu je zakazan početak suđenja pred Sudom BiH za 22.11. o.g.; Isti dan kada je MUP RS indirektno zaprijetio da će iskoristiti fizičku silu da odbrani Dodika od hapšenja, iako niko nije naložio njegovo hapšenje.

Dodik, kako sam to i ranije navodio, pokušava izazvati sukob u Regionu i neće prestati sa tim pokušajima, a ima nekoliko ciljeva: Da potpuno oslabi Srbiju; Da pomogne Kurtiju da se ne formira ZSO na Sjeveru Kosova; Da pokuša izbaciti Srbe iz vlade Crne Gore; Da pokuša razoriti BiH i, naravno, za njega najveći cilj - da sve to dobro naplati i spriječi dalje procesuiranje pred Sudom BiH.

Dodika u njegovim paklenim, zlim namjerama ne podržava Srbija, ni Crna Gora, ni Srbi sa Sjevera Kosova, ni Srbi iz BiH; Podržava ga Rusija čiji je nacionalni interes izazivanje novog rata na Balkanu.

Dodikov intervju, jednostavnije rečeno, jeste najjači mogući udar na zvanični Beograd, na Srbiju, pokušaj uvlačenja Srbije u novi rat i još jedna potvrda postojanja osovine Dodik-Kurti koja već predugo destruktivnim djelovanjem drži Region na ivici teških sukoba.

Dodik je bio i ostao agent antisrpskih interesa i u vremenu koje mu je politički preostalo, a nije dugo, već se mjeri mjesecima, on će nastaviti sa ratnohuškačkom retorikom, čak i sa pokušajem izazivanja incidenata, pa i sukoba na teritoriji BiH.

Dodikov najnoviji napad na Srbe, Srbiju, BiH i ostale nabrojane države u kojima žive Srbi, vješto je “upakovan” kao “prosrpki”, iako je izrazito antisrpski.

Najmanje što Srbima, kao narodu, u ovom trenutku treba jesu bilo kakvi sukobi, incidenti ili, pak, pokušaji mijenjanja granica na Balkanu; Najmanje što Srbiji u ovom trenutku treba jeste organizovanje bilo kakvog skupa na kojem bi se donijele bilo kakve odluke slične onima iz Dodikovih otrovnih izjava.

Međutim, sve što Srbima ne treba, Dodiku je prijeka potreba da bi pokušao politički da preživi. 

Zato će se njegovi napadi na Srbiju će još žešće nastaviti u narednom periodu, ali, srećom, taj period nije predug, jer Dodik uskoro odlazi sa javne scene. 

U svom šizofrenom, antisrpkom, istupu, Dodik je “zaključio”: “Svijet u neredu, a da je Republika Srpska stabilna”.

Ova Dodikova konstatacija svjedoči da su svi njegovi pokušaji osuđeni na propast i da neće uspjeti u svojim namjerama izazivanja sukoba u regionu.

Samo očajnik, što Dodik jeste, može tvrditi slične idiotluke, a činjenicaje da se iz “stabilne RS”, njene vlade, ne može uputiti nijedan službeni mejl.

Dodik je ispričana priča; Usudio bih se reći da je njegova politička knjiga zauvijek zatvorena; On nema nikakve snage da izazove sukobe većih razmjera niti ima snage da izazove rat u Regionu iako pokušava; Dodik ne može sazvati nikakav svesrpski sabor na kojem bi se donosile bilo kakve odluke, pa i one o mijenjanju granica.

Dodik je očajnik koji će, u vremenu koje dolazi, biti samo još veći očajnik nego što je to danas. Može izazvati još nešto štete, ali nikako sukobe velikih razmjera koje priželjkuje, na kojima radi.

Njegov intervju “Sputniku” je pečat na kraj političke karijere, zaključio je Vasković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...