“SVE DOK JE ATLANTIK OVAKO JAK…”: Nedim Sladić otkrio kakav će biti novembar

"I novembar, prema trenutnim pokazateljima..."

  • Vijesti

  • 28. Okt. 2023  

  • 0

Meterolog Nedim Sladić objavio je kakve nas vremenske prilike očekuju u novembru.

Kako vodi meteorolog, očekuje nas novembar koji će ovu jesen svrstati u jednu od najotplijih.

"Obično sredinom ili krajem mjeseca vizualiziram podatke za idući. Ovog puta to sam ostavio za sami kraj.

I novembar, prema trenutnim pokazateljima, bi bio topliji mjesec od prosjeka (projekcije su do 2 °C u odnosu na referentni period 1991-2020), što bi ovu jesen svrstalo u red najtoplijih jeseni otkako postoje mjerenja u Bosni i Hercegovini.

Jednostavno, sekvenca polja niskog zračnog pritiska sa Atlantika i blago negativna faza sjevernoatlantske oscilacije (NAO-) sa slabim signalom za blokiranje nad Grenlandom podržavala bi kontinuirani dotok toplog i vlažnog zraka sa jugozapada Europe tako da i tokom 11. mjeseca očekujemo česta južna visinska strujanja, pogotovo u prvom dijelu mjeseca. U prilog idu i trenutne faze Madden-Julian oscilacije (MJO) koje su u fazama 6-7-8-1, povoljne za razbijanje Rossbyevog vala preko Atlantika, a koji koincidira sa NAO.

Sve dok je Atlantik ovako jak, kako sam i jučer to napisao, šanse za bilo kakav prodor hladnoće su umanjene u znatnoj mjeri", poručio je Sladić.

Obično sredinom ili krajem mjeseca vizualiziram podatke za idući. Ovog puta to sam ostavio za sami kraj. I novembar,...

Objavljuje Nedim SladićSubota, 28. listopada 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...