NERVOZA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Presuda Miloradu Dodiku već napisana; Cilj da se predsjedniku zabrani…“

"Mi smo od početka govorili da je to politički proces koji se vodi po zakonu koji ne postoji“, rekao je Banjac.

  • Politika

  • 29. Okt. 2023  

  • 17

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac rekao je za ATV da se pokušava ubrzati proces koji se vodi protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika“ Miloša Lukića zato što je presuda u tom slučaju već napisana.

"Mi smo od početka govorili da je to politički proces koji se vodi po zakonu koji ne postoji“, rekao je Banjac.

Banjac tvrdi da visoki predstavnik nije mogao da nametne nijedan zakon.

"On i da je imonovan od strane Savjeta bezbjednosti, kao što nije, pa se lažno predstavlja kao visoki predstavnik ne bi mogao da nameće zakone. Visoki predstavnik je fizičko lice i on ne može da nametne zakon i intereveniše u zakonodavstvo državne zajednice BiH“, rekao je Banjac.

-Jasno je da je taj proces politički, a njegov cilj je da se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zabrani politički rad.

Ovdje je riječ o instituciji Predsjednika Republike Srpske. Predsjednik ima zakonsku, odnosno ustavnu, obavezu da potpiše zakon koji izglasa Narodna skupština Republike Srpske. On ne može da ga ne potpiše. On može prvi put da ga vrati u Narodnu skupštinu a kada bude opet izglasan on mora da ga potpiše, kazao je Banjac.

-Sve i jednom predsjedniku Republike Srpske je postojao međunarodni intervencionalizam, ili mu se sudilo ili je hapšen. Očigledno im smeta institucija Predsjednika Republike Srpske jer ona oličava državnost Republike Srpske ali uvijek govorim da BiH crpi državnost iz entiteta, kazao je Banjac.

-Oni su podnijeli optužnicu po nepostojećem zakonu, Sud sudi po nepostojećem zakonu. Oni krše Ustav BiH, odnosno temelje Dejtonskog sporazuma, tvrdi Banjac.

-Mi u Narodnoj skupštini Republike Srpske treba da donesemo potrebne odluke da Sud i Tužilaštvo nisu dio Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH nego su dio nametnutih rješenja, drugo da se sudi po zakonu koji nije mogao biti objavljen u Službenom glasniku državne zajednice BiH i da je to grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, poručio je nervozni Banjac.

-Mi treba da idemo u pravcu jasne poruke da predsjednik Republike Srpske ne treba da ide na takav sud, da se to ignoriše i da oni moraju da se vrate u okvire Dejtonskog sporazuma, dodao je Banjac.

-Oni sada ne primjenjuju ni prava ni akte. Oni koriste fašističke metode a to je nametanje zakona, lišavanje slobode ljudi koji nisu ništa krivi da bi sproveli svoja rješenja. Dio međunarodne zajednice i NATO zemalja, SAD i Velika Britanija ne znaju drugačije. Oni sve što rade rade na takav način. Oni moraju da shvate da je Republika Srpska došla do zida, da mi ne smijemo ni centimetar nazad. Mi moramo braniti svoje institucije mi moramo braniti instituciju predsjednika Republike. Ne sudi se Miloradu Dodiku, sudi se predsjedniku Republike Srpske, samim tim i čitavoj Republici Srpskoj. Ovo što je Schmidt uradio nigdje na svijetu nema.

Da bi se zaštitila institucija predsjednika Narodna skupština Republike Srpske mora da reaguje a vidjećemo na koji način, dodao je Banjac.

"Oni su kao u formuli. Oni hoće sve da završe za mjesec dana. Oni su rekorderi a to sve govori da je to montirani politčki proces i to je poruka svima nama. Dodik je jasno rekao 'možda smo mi generacija političara koja mora  da podnese neku žrtvu kako bi zbog poruke naših predaka a zarad budućnosti naših pokoljenja sačuvali našu Srpsku. Ko nije spreman da sa mnom ide rame uz rame ne može da bude u mom timu i ja mu neću zamjeriti' i mi sada moramo da pokažemo da smo u timu Predsjednika Republike Srpske, ne Milorada Dodika, kazao je Banjac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...