ZAISKRILO PRED KAMERAMA IZMEĐU PETKOVIĆA I KEŠE: „Vi sada ubacujete kost među bošnjačke političare, da se glođu i da Elmedin Konaković mora…“

Milan Petković, zastupnik Ujedinjene Srpske u Zastupničkom domu BiH, komentirao je i najavljenu posjetu Milorada Dodika Rusiji početkom sljedećeg mjeseca, u svjetlu posjete Von der Leyen našoj zemlji.

  • Politika

  • 31. Okt. 2023  

  • 2

Cilj posjete Ursule von der Leyen BiH je zadržavanje evropskog fokusa na Zapadnom Balkanu, pa i na BiH, koja je možda i najsnažnije izložena malignom utjecaju Rusije, kazao je Safet Kešo, zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH, gostujući u emisiji Plenum FTV-a.

Odgovarajući na pitanje hoće li koalicija na državnom nivou uspjeti prevazići trenutnu krizu, Kešo se složio sa ocjenom Bakira Izetbegovića da će Trojka povući kočnicu i da ulazimo u veću blokadu.

„Nema se šta više značajno dijeliti u tim razgovorima, moraju se politički sučeliti i tu će doći do blokada. Ne radujemo se mi tome“, kazao je.

Kešo ističe da je maligni ruski utjecaj ključni faktor zbog kojeg ćemo dobiti pozitivne ocjene iz EU 'u smislu da smo prevalili značajan put'.

„Ovih pet usvojenih zakona, nijedan nije u dovoljnoj mjeri savršen da bi se mogao nazvati istinski evropskim. I ova zakonska rješenja će praktično ponovo doći na provjeru i popraviti ih. Dobro nam došla, gospođo Von der Leyen, odavno čekamo ovu vrstu raspoloženja EU, napatili smo se. EU pokazuje konkretno raspoloženje da nas povede onim putem sa kojeg nema nikakvih isključnica“, naveo je Kešo.

Mi kao država moramo da iskoristimo pozitivne geopolitičke okolnosti koje se dešavaju u cijelom svijetu i da iskoristimo pozitivan signal iz Brisela, poručio je Albin Muslić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

„Uvijek su moguće izjave koje nisu kompatibilne sa evropskim putem BiH. Ja se ne bih osvrtao na to, jer građani koji su možda i glasali za Dodika, očekuju EU. Svi mi koji živimo u BiH očekujemo EU zbog benefita koje nam ona donosi. Bez članstva u EU mi možemo dosegnuti do određenog iznosa pretpristupnih fondova, a glavna priča je tek onda kada postanemo punopravna članica. Moramo iskoristiti pozitivne signale koji dolaze iz EU, ali isto tako moramo znati da EU neće a priori prihvatati naše eventualno nečinjenje i nerad. Ovo će biti potvrda svih napora koje smo učinili, ali i obaveza da put BiH ka EU mora biti protkan ispunjavanjem kriterija. Skorašnji dolazak Ursule von der Leyen u BiH biti ocijenjen u jednom pozitivnom ozračju“, kazao je Muslić.

Milan Petković, zastupnik Ujedinjene Srpske u Zastupničkom domu BiH, komentirao je i najavljenu posjetu Milorada Dodika Rusiji početkom sljedećeg mjeseca, u svjetlu posjete Von der Leyen našoj zemlji.

„Upoznat sam sa najavljenom posjetom. Hoće li biti sastanka sa Putinom, nije mi poznato. RS ima svoje interese, pored toga što smo tradicionalni saveznici, imamo i ekonomsku opravdanost posjete. Imamo i druge saveznike, poput Kine. Ne vidim ništa sporno“, kazao je Petković.

U jednom trenutku je zaiskrilo u studiju između Petkovića i Keše. Petković je kritizirao SDA i branio Trojku, a kako je sve završilo pogledajte u nastavku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...