POTICAJNE MJERE: Vlada FBiH sa skoro pola miliona KM subvencionira kupovinu električnih automobila

Sredstva su utvrđena u budžetu Federacije BiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Tekući transferi i drugi tekući rashodi – tekući transferi pojedincima – poticaj pri kupovini električnih automobila".

  • Auto

  • 07. Nov. 2023  

  • 0

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije danas je donijela odluku o izboru korisnika budžetskih sredstava u svrhu poticaja pri kupovini električnih automobila.

Sredstva su utvrđena u budžetu Federacije BiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Tekući transferi i drugi tekući rashodi – tekući transferi pojedincima – poticaj pri kupovini električnih automobila".

Odlukom se korisnicima odobravaju sredstva u ukupnom iznosu od 498.000 KM u vidu subvencije za kupovinu 89 novih automobila, isključivo na električni pogon, kao i hibridnih automobila koja posjeduju električni motor i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Poticajna sredstva bit će isplaćena iz sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije utvrđenih u budžetu Federacije BiH za 2023. godinu, Tekući transferi pojedincima - Poticaji pri kupovini električnih automobila.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će sa korisnicima finansijskog poticaja sklopiti ugovore o dodjeli poticaja, sa definisanim pravima i obavezama ugovornih strana, a korisnicima koji zaključe ugovor sa Federalnim ministarstvom sredstva će biti uplaćena na njihove račune.

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Vlada Federacije je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija usvojila izvještaj o izvršenju Budžeta FBiH za period od 1. januara do 30. septembra 2023. godine.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje budžeta FBiH u ovom periodu iznosili su 4.242,86 miliona KM, što je 63 posto planiranog za 2023. godinu i veći su za osam posto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Od poreza je prihodovano 3.734,22 miliona KM, što je 77 posto planiranog, a u odnosu na isti period prethodne godine više je za 16 posto. Neporezni prihodi iznosili su 237,34 miliona KM, primljeni tekući transferi 81,52 miliona, a prihodi po osnovu finansiranja budžeta 189,78 miliona KM.

Ukupno obračunati rashodi i izdaci za period januara - septembar ove godine iznosili su 4.391,29 miliona KM. Prema funkcionalnoj klasifikaciji, najveći iznos sredstava 2.946,90 miliona KM utrošen je na socijalna davanja ili 67,11 posto ukupno realizovanih rashoda.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da tekući transferi i drugi tekući rashodi u periodu januar-septembar 2023. godine iznose 3.355,23 miliona KM. Najveća izdvajanja po osnovu tekućih transfera i drugih tekućih rashoda u periodu januar-septembar 2023. godine su redovni mjesečni transferi, među kojima su isplata penzija (2.338,37 miliona KM), doprinosi za zdravstveno osiguranje (27,20 miliona KM), naknade za fizičku onesposobljenost (2,18 miliona KM), te za civilne žrtve rata (18,38 miliona KM). Transfer za vojne invalidnine u ovom periodu iznosio je 211,45 miliona KM, a slijede transferi za provođenje Zakona o podršci porodicama sa djecom (78,26 miliona KM), kao i Zakona o roditeljima njegovateljima (20,79 miliona KM), te pomoć u liječenju boraca (1,47 miliona KM). Tu su i transferi za provedbu Zakona o pravima demobiliziranih boraca (novčana egzistencijalna naknada 43,39 miliona KM), potom Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja (13,32 miliona KM), te za civilne invalidnine (156,86 miliona KM).

Transferi za zdravstvo iznosili su 78,89 miliona KM, a najznačajniji su Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (27,27 miliona KM), za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH (41,33 miliona KM), te biomedicinski potpomognutu oplodnju (7,5 miliona KM). Subvencije javnim preduzećima iznosile su ukupno 31,5 miliona KM, od čega se najveći iznosi odnose na transfere JP Željeznice Federacije BiH (redovni transfer od 14,5 miliona KM, te za izmirenje obaveza šest miliona KM). Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u periodu januar-septembar 2023. godine realizirane su u iznosu od 68,27 miliona KM, a najviše se odnose na subvencije za mlijeko i duhan (41,88 miliona KM), nakon čega slijede poticaji poljoprivrednoj proizvodnji (19,59 miliona KM).

Kapitalni izdaci u periodu januar - septembar ove godine realizirani su u iznosu od 48,16 miliona KM, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...