VON DER LEYEN POTVRDILA: "EU radi na pomorskom koridoru za slanje humanitarne pomoći Gazi"

“Potrebno je podržati Izrael, ali je jednako važno pomoći i zaštiti civile u Gazi"

  • Evropa

  • 08. Nov. 2023  

  • 0

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas da Evropska unija radi na uspostavi pomorskog humanitarnog koridora za blokirani Pojas Gaze.

Von der Leyen je u obraćanju na sjednici Evropskog parlamenta kazala da u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom Izrael ima pravo da se brani.

“Potrebno je podržati Izrael, ali je jednako važno pomoći i zaštiti civile u Gazi. Broj poginulih i patnja palestinskih civila su tragični. Postoje slike koje ne možemo zanemariti. One nas, sve nas, duboko potresu. Tako da, Izrael ima pravo da se bori protiv Hamasa, ali je veoma važno da pokuša izbjeći civilne žrtve, jer je svaki ljudski život važan“, poručila je Von der Leyen.

Podsjetivši da je Evropska unija povećala pomoć dodijeljenu Pojasu Gaze za 25 miliona eura, Von der Leyen je kazala da je ukupan iznos pomoći dostigao 100 miliona eura, ali da je glavno pitanje da se ona dostavi palestinskoj enklavi, prenosi Anadolija.

Von der Leyen je naglasila da su konvoji pomoći koji ulaze preko graničnog prelaza Rafah nedovoljni da zadovolje velike humanitarne potrebe.

“Stoga radimo na pomorskom koridoru od Kipra do Gaze. To će osigurati da pomoć bude kontinuirana, redovna i snažna“, naglasila je Von der Leyen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...