DRAMA U ZADRU: Cure detalji odvojenih napada na goste iz Beograda, oglasili se i čelnici lige…

Zatražili su i promptnu reakciju hrvatske policije te da se nedjeljna utakmica na Višnjiku (17 sati) igra pred praznim tribinama.

  • Regija

  • 12. Nov. 2023  

  • 0

Košarkaški klub Zadar reagirao je na saopćenje Crvene zvezde u kojemu se navodi da su članovi delegacije beogradskog kluba napadnuti u Zadru.

Iz Zvezde poručuju kako su u pitanju dva odvojena napada i to “član Upravnog odbora, zajedno s još jednim prijateljem kluba, kao i dva člana novinarske ekipe”.

Zatražili su i promptnu reakciju hrvatske policije te da se nedjeljna utakmica na Višnjiku (17 sati) igra pred praznim tribinama.

Ubrzo je reagirao i KK Zadar vlastitim saopćenjem u kojem je potvrdio da je do napada i ozljeđivanja zaista i došlo:

“Nepoznati maskirani počinitelji danas su u dva odvojena incidenta fizički napali i ozlijedili dvojicu novinara Mozzart Sporta, koji su u Zadar došli kako bi pratili utakmicu AdmiralBet ABA lige u kojoj sutra u Dvorani Krešimir Ćosić gostuje Crvena zvezda Meridianbet, te člana Upravnog odbora kluba, koji je bio u društvu s prijateljem.”

“Košarkaški klub Zadar oštro osuđuje ove teške incidente koji bacaju ljagu na ime kluba i Zadra kao grada. Fizički napad na predstavnike gostujuće momčadi i novinare čin je huliganizma koji nema nikakve veze sa navijanjem i ljubavlju prema klubu. Takvu skupinu ne možemo prepoznati i prihvatiti kao navijače, već kao skupinu huligana, a ovakvi incidenti nikad nisu i neće biti u skladu s vrijednostima koje promičemo kao klub i zajednica. Čvrsto stojimo iza ranije iznesenog stava kako nasilju nema mjesta u sportskim niti bilo kojim drugim okruženjima.”

“Kao sportski kolektiv, uvijek ćemo biti posvećeni promicanju fer igre i sportskog duha kao i pozitivne atmosfere na tribinama i izvan njih. Neredi ne ugrožavaju samo sigurnost svih prisutnih već narušavaju reputaciju košarkaške igre koju smatramo sportom koji spaja kako ljude tako i različite kulture.”

“Još jednom se ograđujemo od ovog sramotnog čina i iskazujemo žaljenje novinarima, napadnutom predstavniku Crvene zvezde Meridianbet i njegovom prijatelju, njihovim obiteljima, klubu i redakciji Mozzart Sporta. Pozivamo sve navijače da sutra tijekom utakmice pokažu pravo lice Zadra, navijanjem za klub i ograđivanjem od onih koji pozivaju na nacionalnu, vjersku, rasnu, spolnu mržnju ili netrpeljivost, a posebice nasiljem. Osim kazni, riskiramo narušavanje slike kluba i grada, koja je već nakon ovog čina nepovratno narušena.”

“Navijajmo za Zadar i poštujmo svoje protivnike, samo na taj način možemo pobijediti i na terenu i izvan njega!”, navode u saopćenju.

PONOĆNA REAKCIJA ABA LIGE

Užasne vijesti stigle su iz Zadra, gdje su huligani ovog kluba napali dva srpska novinara i člana Upravnog odbora Zvezde i njegovog prijatelja u dva odvojena incidenta u gradu.

Zvezda je nakon toga izdala dva saopćenja tražeći od ABA lige da se oglasi, a to se dogodilo tek nekoliko sati nakon incidenata.

U saopćenju objavljenom poslije ponoći, regionalno takmičenje se pridružilo osudi divljačkog čina, apelovalo da Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske uradi sve što može i naglasilo da će regionalno takmičenje zajedno s klubovima uraditi sve što može da u nedelju ne bude nijednog incidenta na utakmici u dvorani u Hrvatskoj.

„Poslije šokantnih scena koje su se dogodile u Zadru u subotu uvečer i nakon napada na novinare i članove delegacije Crvene zvezde uoči utakmice 7. kola ABA lige između Zadra i Crvene zvezde, ABA liga snažno osuđuje svaki vid nasilja i rasne, seksualne, vjerske, nacionalne i bilo koje vrste diskriminacije.

ABA liga se pridružuje apelima KK Zadar i KK Crvena zvezda upućenih Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, sa namjerom da svi detalji ovog napada budu istraženi što je prije moguće i da organizatori i izvršioci ovog incidenta budu uhapšeni i procesuirani u skladu sa zakonom Republike Hrvatske, gdje se napad dogodio.

Istovremeno, u komunikaciji sa klubovima i drugim bezbjednosnim faktorima, ABA liga j.t.d. uradiće sve da meč 7. kola između Zadra i Crvene zvezde prođe bez ijednog incidenta i da još jednom pokažemo da je ovo bio izolovani slučaj, koji baca sjenku na sve postulate ABA lige j.t.d. i temelje na kojima je osnovana. Uvjereni smo da ćemo zajedno pobijediti u ovoj borbi i da će, kao i prije, ABA liga nastaviti da povezuje, a ne da razdvaja ljude“, piše u saopćenju ABA lige.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...