DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU: Izraelska vojska okružila bolnicu Al-Shifa, Hamas prekinuo pregovore o...

"Dvojica čelnika složila su se da svi taoci moraju biti oslobođeni bez daljnjeg odgađanja", stoji u saopćenju.

  • Evropa

  • 13. Nov. 2023  13. Nov. 2023

  • 0

izrael nastavlja sa zračnom i kopnenom ofanzivom u Pojasu Gaze. Zapadni mediji javljaju da se ranjeni civili nemaju gdje liječiti jer više od pola ljekarskih ustanova ne radi, a najveće su bolnice u okruženju izraelske vojske. Izrael sve opovrgava te okrivljuje Hamas da ne dopušta najvećoj bolnici Al-Shifi da preuzme gorivo koje joj je vojska dopremila.

Hamas je prekinuo pregovore o puštanju talaca zbog načina na koji se Izrael odnosi prema bolnici Al-Shifa, najvećoj u Gazi, objavio je Reuters pozivajući se na palestinske izvore.

Izraelska vojska odbacuje optužbe da bombardira bolnicu u kojoj je još oko 1.500 pacijenata i jednako toliko članova osoblja. Od jučer nemaju vode i hrane, a i posljednji generator ostao je bez goriva.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u nedjelju s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem o razvoju situacije u Gazi i "hitnim naporima koji su u toku" da se osigura oslobađanje talaca koje drži militantna skupina Hamas, saopćila je Bijela kuća.

Biden je "nedvosmisleno" osudio Hamasovo držanje talaca, uključujući mnogo male djece, od kojih i jedno trogodišnje američkog državljanstva čije je roditelje ubila ta skupina 7. oktobra, stoji u saopćenju Bijele kuće. "Dvojica čelnika složila su se da svi taoci moraju biti oslobođeni bez daljnjeg odgađanja", stoji u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...